Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 22 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Життя у сутінках вабить іншою красою. Навіть темні провулки у світлі офісних будівель і автомобільних фар здаються романтичними і якимось фантастичними, змушуючи серце битися все частіше.

Утім Ужгород уночі особливий!

Таких відчуттів немає більше в жодному іншому куточку планети.

Вночі життя в Ужгороді не зупиняється… скоріше навпаки – вирує в іншому ритмі.  Вулиці хоч і напівпорожні, але все одно ними блукають поодинокі перехожі, а на бруківці то з’являються, то зникають тіні… ні, не забутих предків, а тих же пішоходів.

А яке дивовижне враження у сутінках навіюють ужгородські міні-скульптури. Їх багато, більше трьох десятків… і кожна  з них у півтемряві ніби вирушає у власні мандри.

Зазвичай газета «Неділя Закарпатські новини» знайомить читачів із успішними людьми, які мають чим поділитися з іншими, які впізнавані серед закарпатців і які прославляють наш край далеко за його межами. Саме так і з’явилася ідея зробити рубрику «Я#Успіх».

У нас справді багата на таланти область і маємо чимало дійсно унікальних постатей у всіх галузях, цікавих, яскравих особистостей, якими можемо пишатися.

Однак цього разу мова піде не про успішних людей, а про успішний проект. А саме про спецпроект газети «Неділя Закарпатські новини» «Впливові люди Закарпаття. ТОП-100», який є шалено популярним на Закарпатті.

Із чого все почалося

Як правило, усе в нашому житті починається з думки. А ідея відзначати найбільш впливових закарпатців з’явилася саме у засновника і видавця газети «Неділя Закарпатські новини» Валерія Тимошенка. Саме він став тим потужним генератором, від якого загорілися бажанням працювати інші. І сталося це ще у 2003 році. Власне тоді газета займалася пошуками цікавих для області проектів, яких досі в нашому краї не було.

І «Впливові люди» був тільки одним із них.

Як визначає сотню найбільш успішних американців журнал «Time», так це почала робити і «Неділя Закарпатські новини».

Судитимуть закарпатця, який вчергове обікрав монастир на Хустщині За процесуального керівництва Хустської місцевої прокуратури закінчено досудове розслідування стосовно мешканця м. Хуст, який під час іспитового строку, повторно скоїв крадіжку, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

На цей раз, закарпатець обікрав церковний храм на Хустщині.

Як повідомив перший заступник керівника Хустської місцевої прокуратури Володимир Келемен, прокуратурою передано до суду обвинувальний акт, стосовно 27-річного мешканця м. Хуст, який, вже раніше судимий за вчинення подібних корисливих злочинів, в період встановленого судом іспитового строку, повторно вчинив крадіжку з монастиря в с. Велятино.

Так, встановлено, що в жовтні цього року, підозрюваний, умисно викрав пожертвувані храму ювелірні вироби на загальну суму понад 4 тисячі гривень.

Цими днями у Коломиї  проходили Кубки України з пауерліфтингу з жиму лежачи та класичного жиму лежачи. На змаганнях закарпатські спортсмени виступили гідно і Ярослав Ситар з Перечинщини виборов одразу дві нагороди.

Про це повідомив голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк.

Чому в райцентрах Закарпаття кращі клумби, ніж в обласному?

“Протягом декількох днів у м. Коломия проходили змагання за кубок України з пауерліфтингу. Наш земляк, житель Перечинської ОТГ (с. Зарічово) Ярослав Ситар, зайняв два перших місця в найважчій ваговій категорії (+120). Вітаємо нашого чемпіона!” – зазначив він.

Вітаємо земляка з перемогою і бажємо йому подальших спортивних успіхів.

Маленькі і здавалося б цілковито безпечні, тим більше дуже потрібні для роботи багатьох електричних приладів батарейки можуть становити смертельну небезпеку для багатьох тварин, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Уявити сучасний світ без них сьогодні майже неможливо. Від батарейок працюють годинники, ліхтарики, телефони, фотоапарати, ноутбуки, сигналізації, кондиціонери, пульти до телевізорів, різні побутові прилади. Але рано чи пізно вони вичерпують свій ресурс і стають непотрібними. Саме тоді проявляється негативний чинник ще донедавна такої корисної речі.

Однак, на жаль, мало хто звертає увагу на значок «не викидати до сміттєвої корзини». Одна пальчикова батарейка, викинута на сміттєзвалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води. Незважаючи на те, що батарейка може вибухнути, протекти і пошкодити обладнання, основна шкода, яку вона завдає – це забруднює довкілля.

Батарейки, залежно від їхнього типу, містять важкі метали та елементи, токсичні і небезпечні для живих організмів: свинець, кадмій, ртуть, нікель і цинк.

За півроку до початку президентських виборів у трійку лідерів політичного рейтингу потрапив шоумен Володимир Зеленський. Такі дані опитування Київського міжнародного інституту соціології і групи “Рейтинг”.

Сам Зеленський бажання балотуватися на пост президента поки не висловив. Соціологи пояснюють його присутність в списку “цікавістю”. Нібито їм просто кортіло дізнатися, а що буде, якщо на посаду президента претендуватиме не політик. Чому з цих причин до списку кандидатів потрапили саме Володимир Зеленський та Святослав Вакарчук, а не, скажімо, мішок з картоплею, залишається таємницею. Ми ж не будемо підозрювати поважних дослідників з різних центрів і інститутів у тому, що їх “контрольний” кандидат нав’язується суспільству у якості “нового обличчя” не просто так, а за великі гроші? Погодимося, що це творчій підхід до наукової роботи. Тож проаналізуємо факти. Навіть якщо вони спродуковані виром чиєїсь нестримної соціологічної фантазії, – пише Лариса Волошина, пише gazeta.ua з посиланням на espreso.tv

Частина українців готова віддати найвідповідальнішу посаду в країні випадковій людині.

У гуцульському Ясіні, що по праву пишається своєю славною історією, однак через загумінковість місцевого істеблішменту впевнено й послідовно сповзає на марґінес, святкування 100-річчя Гуцульської Республіки хочуть перетворити на фарс і кіч!

Принаймні до такого висновку спонукає оприлюднена афіша, на якій Ясіня запрошує усіх не на величне свято національного державотворення, а на Довбушеву … юшку. Поміж рядками меншим шрифтом згадані наукова конференція (ані дати, ані місця проведення не вказано), а також Гуцульська Народна Рада, усі три слова – з малої літери. Ні, це не помилка організаторів, це справжнє, а не позірне ставлення тамтешньої влади до знаменної події. Зате про юшку – великими літерами, бо вона, ця сербавка, – головна героїня ювілейного дійства, пише Закарпаття онлайн.

Яка підступна підміна понять! Уся Гуцульщина готується відзначити славний ювілей Гуцульської Республіки, вшанувати пам’ятні події, які розгорталися 100 років тому на берегах Чорної Тиси, а саме початки національної самоідентифікації українців Закарпаття й Закарпатської Гуцульщини, однак офіційна Ясіня кличе на шоу, юшку, гопанки й шіді-ріда-дана! Написання сценарію доручили місцевому … гумористу й шоумену, добре відомому своїми епатажними й брутальними витівками на сцені, а також розподілом гонорарів жадним на бабло артистам.

zakarpatpost.net