Український міністр через конфлікт на Закарпатті набрав лише 7 із 12 балів у рейтингу

7 листопада журнал Фокус оцінив ефективність виконавчої влади.

За місяць до кінця року журнал «Фокус» традиційно підбиває підсумки роботи уряду, оцінюючи ефективність чиновників за 12-бальною шкалою.

Видання проаналізувало діяльність всіх членів Кабміну, а також керівників важливих державних відомств, від роботи яких залежить життя українців.

В цьому році, на відміну від минулого, в табелі успішності немає відмінників, ніхто з міністрів не заробив 10-ку за 12-бальною шкалою.

Отже,  7 із 12 балів набрав Міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Зайняти вищу позицію у рейтингу йому зашкодив конфлікт із угорцями через Закарпаття.

Ситуація в Азовському морі, що вилилася в збройну агресію РФ проти України, мабуть, найбільш важлива з проблем, якими МЗС займалося в нинішньому році. Правда, його помилкою, на думку опитаних Фокусом експертів, було те, що відомство довгий час не виносило це питання в публічну площину. “Скоординована і рішуча позиція в цьому питанні могла б краще” підготувати “світове співтовариство до сталася ескалації на Азові”, – впевнена Олена Гетьманчук, директор Центру “Нова Європа”. “Не видно і значних зрушень у справі Сенцова, за звільнення якого міністр обіцяв боротися до кінця”, – додає Володимир Пилипенко, екс-представник України в Венеціанській комісії.

Восени 2018 го новина про видачу угорських паспортів на Закарпатті призвела до нового витка загострень у відносинах Києва і Будапешта.Клімкін заявив про подвійне громадянство в Україні. “Але у МЗС досі немає перспективного бачення того, як вирішити цю проблему, – каже Богдан Яременко, директор фонду” Майдан закордонних справ. – Зараз нашими дипломатами фактично керують угорці, хоча потрібно знайти способи реалізувати власну політику “.

“Ніякого Мінського формату немає, є мінська майданчик” – це заява Павла Клімкіна Гетьманчук називає одним з найяскравіших проявів його позиції в 2018 році, оскільки йде врозріз з офіційною лінією Києва, який демонструє відданість виконанню мінських домовленостей. “Це свідчить про те, що в 2018-м Климкіну-дипломату почав наступати на п’яти Клімкін-політик”, – говорить експерт.

Катерина Кульчицька, заступник директора ГО “Європа без бар’єрів”, основними успіхами зовнішньополітичного відомства називає введення з квітня цього року електронних віз для громадян 44 країн, прийняття нового закону про дипломатичну службу і якісну звітність перед Єврокомісією про реалізацію умов безвіза. Крім того, експерти відзначають вагомий внесок МЗС в роботу української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи.

zakarpatpost.net