Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

Закарпатки люблять хвалитися своїми кулінарними талантами. У нас бути хорошою господинею модно. Новими стравами наші шіковні жони особливо люблять дивувати гостей. А родину часто загодовують якщо не до смерті в прямому значенні слова, то до хвороб точно.

Отже, своєю історію про куховарство та хвороби поділилася з газетою «Неділя Закарпатські новини» ужгородка Таміла Майор, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Я виросла і виховувалася в угорській родині. Моя мама дуже добре готувала. Батько дуже любив м’ясні страви, тож мама всіляко догоджала йому – ми їли різні наїдки зі свинини тричі на добу. Мене виховували так, що дружина передусім повинна нагодувати чоловіка, дітей, рідних, усе інше – другорядне.

Тож коли я вийшла заміж, жила за цим принципом. Готувати я також навчилася добре. Досі немає такої неділі, аби на обід у хаті не було курячого бульйону, голубців, відбивних, котлет та ще хоч трьох видів гарячих страв.

Більше того, чоловікові їжу я подаю на стіл із точністю до хвилини. Інакше він нервує, сердиться і каже, що я – неточна, не вмію планувати час, адже поїсти для нього – свята річ.

100-річний ювілей відсвяткувала Ольга Гуменюк. Привітати бабусю з ювілеєм з’їхалися діти, внуки і правнуки, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

 Народилася і виросла пані Ольга у Зарваниці. Після заміжжя з Федором Гуменюком все життя прожила в селі Котузів Теребовлянського району. Подружжя жило в любові і злагоді, разом виховали трьох синів. На жаль, чоловік ювілярки помер 21 рік тому. Нині вона проживає разом з невісткою Вірою Гуменюк.

Про долю бабусі te.20minut.ua розповідає її внучка Наталія Когут.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження про можливу державну зраду та сепаратизм Віктора Медведчука.

Про це у Facebook повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган, пише Українська правда.

Справу порушили за зверненням народного депутата від “Народного фронту” Андрія Тетерука.

“Глава проросійської організації “Український вибір – право народу” і глава політради партії “Опозиційна платформа – за життя” Віктор Медведчук зробив гучну заяву на партійному з’їзді 29 січня 2019 року в м. Києві, заявивши про необхідність утворення так названого “автономного регіону Донбас” з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України”, – написала Сарган.

Аби з’ясувати причину алкоголізму, ми вирішили спочатку попитати перехожих. Їхні відповіді часто були просто вражаючими.

«Бо так заведено в сім’ях,- каже ужгородець Роман Щадей. – Діти бачать гостинки з маленьких. Нерідко дорослі самі їх навіть пригощають. Пригадую своє дитинство. У нас часто були застілля. Дядько нерідко сильно напивався. При цьому ставав агресивним, особливо, коли від нього пляшку ховали. Нерідко бився з сусідами  Міг зняти руку й на бабусю.

Ми з сестрою сиділи в кутку і плакали. Було страшно. Здавалося, що от-от і на нас накинеться. У нього на це була своя причина. Казав, що таким чином знімає біль. Справа в тому, що він багато років пропрацював на заводі і пошкодив спину. Аби втамувати біль, приймав сорокаградусний препарат. Із часом це зайшло у звичку  так, що алкоголем лікував усе. Болів шлунок – радив пити горілку з перцем, крутило живіт – із сіллю, при застуді – з медом, від зубного болю – просто потримати спиртне у роті і проковтнути. Напевно, у кожного алкоголіка своя першопричина і свої надумані аргументи».

Жінки, як правило, висловлюються проти алкоголю не так лояльно.

Після затяжних вихідних, якими почався наш 2019 рік, повертатися до робочих ритмів особливо складно. Хоча справа не тільки у примусовому неробстві, яке стає усе частішим. Щось відбувається і з самим нашим суспільством. Слово «деградація» постійно присутнє у свідомості, коли спостерігаєш, що відбувається у нашому житті – політичному, економічному, культурному і особливо освітньому. На зміну попередникам приходять усе дрібніші і дрібніші фігури, десятиліттями напрацьовані традиції уриваються, інституції розвалюються, зміст з них вихолощується, а форми примітивізуються. Відбувається масова дебілізація населення, перетворення нації на стадо баранів, яких можна загнати в будь-яке урвище. Що це – тимчасові труднощі чи стала тенденція, зумовлена усім нашим історичним минулим? – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Зараз всі, хто тільки може, втікає з України світ за очі, не бачачи тут у найближчі роки жодної перспективи. На Закарпатті це особливо помітно через нашу близькість до кордону. Прагматичних застережень до цього немає, є виключно етичні. Але вони якраз найбільше і дряпають людей. Парадоксально, але в нашому все більш і більш цинічному суспільстві людей починають все максимально обходити саме етично-релігійні проблеми. Маю на увазі звичайно не масовий культ двох найбільших християнських свят. У нашому ставленні до цих двох дат поки більше від язичництва, ніж від християнства, бо асоціюються вони не так з місією Спасителя, як з бенкетним столом. Тож мова не про зовнішню обрядовість, хоч вона усе більше кидається у вічі. Мова про внутрішні, якісь глибинні релігійні пошуки, котрі зараз переживає ціле людство. Ну принаймні християнський світ.

Сьогодні в Китаї святкують Новий рік – рік Свині.

Улюблена закарпатцями тварина в нас сприймається по-особливому.

Тому й не дивно, що стрічки в соцмережах наших земляків сьогодні заповнені свинями.

Хтось виставляє різні наїдки до свята – наприклад, задекоровані під свиней помідори, яйця, вирізані з сиру свинки, хтось – фото справжніх пацят, хтось робить кумедні записи про те, що в рік Свині головне бути людиною і не залишати після себе свинства, тобто не забруднювати довкілля.

Дехто навіть вітає френдів з Новим роком.

Досить смішно, адже це – вже третє у цьому році аналогічне вітання.

Скільки ще тих Нових років ще залишилося 2019-му? Які ще ми не відзначали?

Ужгородським міськрайонним судом задоволено клопотання процесуального прокурора прокуратури Закарпатської області про відсторонення від займаних посад семи працівників Перечинського РВ Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області, які підозрюються у систематичному вимаганні та отриманні неправомірних вигод (ч. 3 ст. 368 КК України).

Про це повідомляє прокуратура Закарпатської області.

Ще один, вже колишній правоохоронець, який звільнився із займаної посади та на разі переховується від слідства – оголошений у розшук.

Так, прокуратурою області спільно з Управлінням внутрішньої безпеки ДВБ Нацполіції України в Закарпатській області встановлено, що правоохоронці, протягом 2017-2018 років, систематично здійснювали вимагання та отримували неправомірну вигоду від водіїв транспортних засобів за уникнення адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Здавалося б, серед розкішної карпатської природи, де з-під землі тече цілюща вода, де багато мінеральних джерел, люди б повинні бути абсолютно здоровими, принаймні захворювань кишково-шлункового тракту гіпотетично тут не повинно бути. Але, як не дивно, наша область є одним із лідерів в Україні серед гастроентерологічних недуг. Як таке може бути? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Вам, як нікому іншому, має бути відомий вплив від вживання людьми ліків. Зараз медикаменти рекламують всюди, де лише можна і закарпатці активно лікуються, самі собі виписують препарати, купують їх і чекають дива.

Часто таке трапляється, що закарпатці купують ліки і неконтрольовано вживають їх і потім завдають організму ще більшої шкоди. В основному це ліки з групи нестероїдних протизапальних препаратів (знеболюючі, жарознижуючі). Якщо людині, наприклад, раз допомогло знеболююче, потім вона вже не питає лікаря, іде й купує його. Таку групу препаратів та і взагалом лікарські препарати без призначення лікаря постійно приймати не можна, лише протягом якогось певного часу, або в комбінації з медичними засобами, які мінімізують побічну дію вище вказаних груп препаратів. Тобто від вживання медикаментів у людей бували і ерозії, і виразки шлунку, дванадцятипалої кишки та НПЗП- гастропатії.

zakarpatpost.net