Ужгородська служба у справах дітей не виявила фактів насилля у родині, де катували Миколку Лакатоша і, ймовірно, гвалтують дівчат

У першу чергу варто заявити, що диму без вогню ніколи не буває.

Цими днями канал СТБ показав у ефірі сюжет про родину, яка усиновила п’ятьох дітей. Усі вони між собою братик та сестрички. Одного з них – Миколку Лакатоша, прийомна мати катувала так, що від ледве вижив. Наразі хлопчик знаходиться в дитбудинку.

Згодом Наталія Карай сама відмовилась і від найменшої дівчинки Тіни, яка зараз теж у сиротинці і над якою, за словами волонтерів та самого ж Миколки, вона також знущалася.

Утім із нею залишилися ще троє дівчат.

Про цю сумну історію відомо ужгородцям із 2016 року. Однак чиновниця зі служби у справах дітей вперто не хоче бачити у діях Наталії Карай протиправності і заявляє, що все в родині добре.

Нещодавно волонтери заявили, що в сім’ї прийомних дівчат гвалтують. Мова йшла про синів опікунки, один із них, нібито сам хвалився про це друзям.

Подія швидко набула розголосу.

Тож вчора в Ужгородській міській раді відбулося засідання, яке… логічно завершилося заявою про те, щодо насилля над дітьми в ужгородській опікунській родині не підтвердилися.

Ось що повідомив відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

“В Ужгородській міській раді позачергово зібралася комісія із захисту прав дітей у зв’язку із заявами про психологічне та фізичне насильство стосовно дітей, яких взяли під опіку у 2016 році, – йдеться у повідомленні. – Як повідомили члени комісії, щодо дітей, відповідно до законодавства, провели комплексне обстеження, складено акти рівня їхньої безпеки. Працівники міської дитячої поліклініки, а саме дитячий гінеколог і лікар-педіатр, які раніше не спостерігали за цими дітьми, оглянули дівчаток. Жодних ознак фізичного насильства не виявили. Також з дітьми спілкувався новий психолог Центру соціальних служб, який працює там нещодавно і раніше з цією сім’єю не спілкувався. Відповідно до його висновків – слідів психологічного насильства не зафіксовано.

Відтак, заслухавши і керівника, і опікуна, і представників школи, де навчаються діти, працівників медичних закладів, на засіданні позачергової комісії прийняли попереднє рішення про недоцільність вилучення дітей із сім’ї, про встановлення соціального супроводу і розроблення плану взаємодії зі сім’єю у зв’язку з ситуацією, що склалася.

Центр соціальних служб, Служба у справах дітей, управління освіти Ужгородської міської ради, медики планують провести цілий комплекс заходів.

Скоріш за все, комісії до прийомної матері прихильно налаштувала Марія Арокгаті, яка очолює службу у справах дітей. Її позиція залишається непохитною.

Однак 28 лютого відбудеться судове засідання у справі побитого Наталією Карай Миколки. Тож закликаємо всіх небайдужих прийти на нього! Тільки разом можна домогтися того, аби жінку-ката притягнули до відповідальності, а дітей із родини вилучили!

zakarpatpost.net