Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 березня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ярослав із Перечина  дуже любить рослини, його цікавить, як вони ростуть, як  буяють життям і дають плоди. Благо, що біля будинку є ділянка, на якій мама постійно щось вирощує, та й багато кімнатних квітів ростуть у самому будинку, доглядати за якими він теж допомагає, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Гриби зацікавили хлопця  недавно, йому дуже хотілося спостерігати за їхньою появою на світ від самого початку. Однак, незважаючи на те, що Закарпаття – багатий на дари лісів край, у природних умовах зробити це важко. Тому Ярослав замовив через Інтернет пакет для вирощування шампіньйонів.

Хлопчик детально протягом тривалого часу вивчав інформацію в Інтернеті, готувався до покупки.

«Я дізнався, що основою для того, аби гриби виросли, є компост. Також знав, що не варто експериментувати із будь-яким початковим матеріалом, найкраще замовити якісний міцелій, вирощений у спеціальних лабораторіях. Зараз замовити його можна на багатьох сайтах. Нині багато хто вирощує таким чином шампіньйони навіть для продажу. Моєю ж ціллю було спробувати зробити це самому і зібрати свій перший урожай», – поділився думками з газетою «Неділя Закарпатські новини» юний грибар-садівник.

Із 15 березня Ужгородський аеропорт відновлює повноцінну роботу

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Поки що регулярні рейси здійснюватимуться раз на тиждень
15 березня Міжнародний аеропорт «Ужгород» відновлює повноцінну роботу. Регулярні авіаперевезення здійснюватиме авіакомпанія «Мотор Січ», із якою в Ужгородського аеропорту є чинний договір, який тимчасово не виконувався через відсутність відповідної сертифікації обладнання аеропорту.

– Регулярне авіасполучення між Ужгородом і Києвом здійснюватиметься реактивним літаком «Як-40» поки що раз на тиждень – щоп’ятниці, – наголошує голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Вранці літак вилітатиме зі столиці до Ужгорода, а увечері – в зворотному напрямку. У подальшому кількість авіаперельотів буде збільшено. Вартість квитка в один бік варіюватиметься від 699 до 3500 гривень.

Цікавий яскравий наплічник я примітила одного разу на світлині у Фейсбуці. Одна дівчина хвалилася новим придбанням. Видно було, що це – авторська оригінальна робота, яка додавала особливості образу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Люблю такі цікаві, нестандартні речі. У наш час високої концентрації різної інформації часом складно буває в її потоці повернутись до якоїсь картинки, тексту, який ти не встиг зафіксувати, бо не був потрібний у роботі, але пригадуєш, що було щось цікаве. Деколи також спочатку не розумієш, де бачив раніше те чи інше обличчя.

4 березня в 19:00 в Маріуполь з Ужгорода прибуде засилочний поїзд. В дорозі він буде перебувати 36 годин 2 хвилини, відправиться зі столиці Закарпатської області 3 березня в 7.00. Це одноразовий маршрут, пише 0629.

Зараз на нього продають квитки до Маріуполя, але назад поїзд слідуватиме порожняком з депо.

На залізничному вокзалі Маріуполя заявили, що нічого не знають про цей потяг, хоча інформація про нього розміщена на офіційному сайті продажу квитків “Укрзалізниці”.

З п’ятниці, 15 березня, авіакомпанія «Мотор Січ» запускає регулярний авіарейс за маршрутом Київ – Львів – Ужгород.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив Петро Порошенко.

«Як і обіцяли, після наших домовленостей з Президентом Словаччини Андреєм Кіскою відновлюємо регулярне авіаційне сполучення з Ужгородом. Нарешті, після тривалої перерви аеропорт Ужгорода запрацює!», – написав він.

Кожна весна відрізняється від попередніх багатьма моментами. А найбільше весни різняться присутністю чи відсутністю у них виборів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Якщо вибори є – весна обіцяє бути набагато цікавішою, гарячішою, багатшою та яскравішою. Адже, як сонце викликає з-під землі всяке зело, всяку жабку і гадючку, що заховалися восени глибоко, щоб добре перезимувати, так і вибори стимулюють усяку нечисть та небрязь вилазити на світ Божий.

Ми, закарпатці, як люди найбільш позитивні на території країни (адже саме у нас найбільше народних веселих пісень) звикли радіти всьому, що приносить різноманіття та різнобарв’я у нашу одноманітну буденність. Адже чим більше барв, тим більше можливостей зібрати собі кольоровий букет і прикрасити ним свою оселю. Чим більший вибір маєш ти, тим кращі можливості для себе можеш визначити і скористатися ними. Чим частіше вибори – тим краще для нас, адже це, крім усього іншого, і можливість трохи підзаробити. Добре, що агітувати треба ще до того, як погода дозволить садити картоплю чи кукурудзу, тичити пасулю чи збирати колорадських жуків. І ще один позитив, який очікує нас цієї весни. І це не просто позитив – величезна радість, довгоочікуване щастя, яке нарешті звалилося на нашу стражденну землю з благодатного неба. Це неймовірно, але це правда – кандидатів аж сорок чотири! І значна частина з них, усякі недобиті опоблоки та адепти «русскаво міра», усілякі кишенькові та карликові партійки, тобто уся та нечисть, що вже попіднімала голови та повисувала своїх членів у кандидати, посуне (в тому числі) і на нашу Срібну Землю. Тобто усі вони будуть платити нашим людям по тридцять срібних монет за душу. А люди будуть брати, «бо ото и так гроші крадені уд нас».

Із пар, що на Закарпатті одружилися в минулому році, найкоротший шлюб тривав усього шість місяців. Новоспечене подружжя розбіглося кожен собі вже через тиждень після весілля. І хоча протягом ще кількох місяців батьки намагалися помирити молоду родину, та їхні зусилля виявилися марними.

Загалом за допомогою Єдиного реєстру судових рішень нам вдалося знайти дуже цікаві дані. Наприклад, зараз пік розлучень спостерігається серед тих, хто прожив разом 15-25 років. Найбільше справ, які стосуються розриву стосунків серед тих, хто прожив разом 20-22 роки.

Тож твердження психологів про критичні 1,3 і 5 років спільного життя не відповідають дійсності. Торік на Закарпатті розлучилася й пара, що прожила разом 62 роки.

Розривають стосунки зараз саме такі пари закарпатців, де діти підросли, де вже багато спільного у майновому плані. Утім навіть це не спиняє наших земляків від того, аби розпочати нове життя без партнера, до якого за роки вони звикли.

28 лютого о 20:00 до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що під час проходження туристичного маршруту групою туристів (спуску з г. Говерла в сторону полонини Козмещик) Рахівського району травмувалась туристка.

Туристів двоє, чоловік та жінка. За попередньою інформацією вони є мешканцями м. Одеса, інформує У ДСНС України в Закарпатській області.

Для проведення пошуково-рятувальних робіт було залучено два гірських пошуково-рятувальних відділення с. Лазещина та м.Рахів у складі 11 рятувальників та 2 одиниць спецтехніки.

Станом на 06:00 01 березня рятувальникам вдалося вийти на голосовий контакт (перегукування) з туристами.

За інформацією рятувальників, одеситів вони відшукали сьогодні вранці о 9.15.

Наразі їх транспортують до найближчго населеного пункту, де передадуть медикам.

В Ужгороді нарешті весна… і календарна також. Місто інтенсивно розквітає. Біля під’їздів будинків та у дворах розпускають бутони квіти.

Вони вже навіть не перші, бо перші зацвіли ще до похолодання, а потім мужньо чекали на потепління.

Наші рослини не лише ранні, але й серед них багато унікальних, червонокнижних. Ще трохи і забуяють нарциси, наповнюючи повітря п’янким ароматом. А на цвітіння сакур у нас чекають по-особливому. Утім вони ще лише прокидаються від сплячки, а поки що можна насолоджуватись красою інших квітів.

Однак варто нагадати, що зривати підсніжники не можна. Вони є червонокнижкою рослиною і торгівля ними заборонена.

Уряд схвалив план заходів з відзначення 80-річчя Карпатської України – відповідне розпорядження підписав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На заходах будуть залучені кілька урядових відомств, а центром відзначення пам’ятної дати стане Закарпаття. 15 березня на Меморіальному комплексі «Красне поле» поблизу м. Хуст пройде велелюдне віче за участі керівництва держави.

Річниці Карпатської України буде приурочено фестиваль «Історія.UA», який вперше відбудеться у м. Ужгород. Столиця Карпатської України м. Хуст зустрічатиме ювілейний Х фестиваль-конкурс стрілецької пісні «Красне поле» і презентуватиме виставу за мотивами п’єси Олександра Гавроша «Останнє танго в Хусті» на сцені Закарпатського обласного театру драми та комедії.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов унікальні гриби – ерінги.

Їх ще називають степовими вешенками, або гливами.

Фактично шапочки вони мають, але дуже маленькі. А ще – у них велике коріння, тобто грибниця. У Англії такі гриби називають королівськими. У нас вони не дуже популярні.

У природі ерінги ростуть на території Середземномор’я, Північної Африки, Передньої Азії, Індії. Ростуть також у Чехії та Угорщині.

Їхнє м’ясисте плодове тіло має солодкуватий присмак. Вони є одними з найкращих грибів, які ростуть в домашніх умовах. Їх люблять кулінари Сходу. За своїми смаковими якостями ерінги прирівнюються і навіть перевершують наші білі гриби.  Крім того, вони не дуже вимогливі до середовища, більш доступні в будь-який час року, ніж білі.

Від 2016 року досі не можуть прийняти  рішення. Прийомна мати з Ужгорода продовжує виховувати сестер понівеченого хлопчика.

Більше того, нещодавно волонтери забили на сполох про те, що дівчат гвалтують. Утім доказів досі не знайшли.

Хоча дивуватись не варто, адже за два роки судова справа над фактом знущання над хлопчиком, на тілі якого досі видно сліди катувань досі не зрушилась із місця.

У суді кажуть, що засідання перенесли на 26 березня.

На цей раз через неявку адвоката обвинувачуваної, довіреної особи зі сторони дитини та відсутності двох десятків свідків.

zakarpatpost.net