Чому Друга світова війна для українців почалася ще на Красному Полі

Цей рік ювілейний для Карпатської України. Мова не тільки про основний ювілей – 80-річчя проголошення незалежності і захисту цієї невеликої держави. Він супроводжується цілим рядом додаткових персональних ювілеїв, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У січні виповнилося 100 років одному з найбільш полум’яних співців Карпатської України – Івану Рошку-Ірлявському (йому було присвячено круглий стіл в обласній бібліотеці). Також на цей рік припадає 125-річчя міністра Карпатської України Миколи Долиная, 120-річчя другої за значенням особи у цій державі Юліана Ревая, 100-річчя її історика Петра Стерча, 100-річчя учасника подій Дмитра Бандусяка і 110-ліття його брата Миколи Банду сяка. 7 грудня виповниться 110 років ще одному поетові і капеланові Карпатської Січі Зореславу (Степану Саболу).

Головні цьогорічні урочистості традиційно відбулися 15 березня на Красному Полі. Вони пройшли за участі президента України й ієрархів новоутвореної Православної Церкви України. Уперше з вуст керівника держави офіційно прозвучала теза, що Друга світова війна для українців почалася ще на Красному Полі. Закарпатські історики давно вже відстоюють це положення. У 2017 році в УжНУ відбулася навіть спеціальна наукова конференція, присвячена цьому питанню. Університет і нині провів чергову міжнародну наукову конференцію. Ще перед її початком видано збірник матеріалів «Карпатська Україна – незалежна держава», куди увійшло 35 доповідей. Також наступного тижня планується наукова конференція у Києві. Паралельно на усіх двох десятках факультетів УжНУ 15 березня відбулися відкриті лекції, присвячені даній даті.

Хустський театр відкрив своє реконструйоване приміщення прем’єрою вистави В’ячеслава Давидюка «Останнє танго в Хусті» за п’єсою Олександра Гавроша. Також у Хусті на будинку гімназії відкрито меморіальну дошку Олександру Блестіву, що був страчений як захисник Карпатської України. Автором дошки є його віддалений родич, відомий скульптор Богдан Корж.

У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрито оновлену експозицію на тему Карпатської України. Зокрема, там представлено закуплені музеєм філателістичні матеріали, а також подарована М.Белебнем велика серія (близько сотні) виконаних ним графічних портретів діячів Карпатської України. Свого часу було опубліковано 77 з цих портретів, а нині митець працює над розширенням цієї серії до 150 образів. Оновлено також експозиції і ряду районних музеїв, особливо Хустського.

Орден отців-василіан (Провінція св. Миколая, що охоплює західні області України) спільно з Інститутом історії церкви Українського католицького університету (Львів) й історичним клубом «Красне Поле» (Ужгород) провели упродовж двох днів у Хусті й Ужгороді урочисту академію «Бог і Україна». На ній отець Єронім Грім подав широку відеопрезентацію життя і діяльності Зореслава з десятками унікальних світлин, ретельно вивчених і прокоментованих дослідником. Естафету підхопила літературознавець Наталія Ребрик з оповіддю «Зореслав: Поезія як Чин». Історик Валентин Мороз виступив з лекцією «Василіанський Чин і Церква в Карпатській Україні». Особливу увагу викликали міркування отця Полікарпа Марцелюка «Роль священика в житті захисників Вітчизни». З вуст сучасного капелана прозвучала неприкрашена правда про сучасну війну, що викликало численні запитання присутніх. Виступи перемежовувалися численними музичними номерами, у Хусті їх забезпечили артисти місцевого театру, в Ужгороді – хор «Базілеус», що діє при сучасному Мукачівському василіанському монастиреві.

Також ювілеєві була присвячена регіональна філателістична виставка в атріумі обласної адміністрації. До неї випущено поштову марку з портретом А.Волошина, ряд поштових карток і конвертів, організовано спецпогашення. В експозиції представлено ряд унікальних добірок, зокрема конвертів і штемпелів Закарпаття ХІХ ст., матеріали часів Карпатської України і Закарпатської України 1944 –1945 років, сучасні матеріали про ту добу.

Усі закарпатські газети і телеканали, а також ряд центральних видань подали публікації про Карпатську Україну. В Ужгороді презентовано новий випуск львівського журналу «Локальна історія», присвячений Карпатській Україні. Також до ювілею випущено книжку М.Вегеша і М.Токаря «Вершина духу» і мемуари Антіна Кущинського «Закарпаття у боротьбі». А 22-23 березня до Ужгорода приїздить команда Інституту національної пам’яті з цілим рядом нових культурно-просвітних акцій.

Сергій ФЕДАКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net