Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Словацький потяг 2 квітня виконав свій перший тестовий рейс із Кошице в українське Мукачево.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова правління АТ “Укрзалізниця” Євген Кравцов, пише Економічна правда.

“Це поки тестовий рейс. Регулярне пасажирське сполучення, як і обіцяли, плануємо запустити вже у червні”, — написав він.

Також Кравцов розповів, що з українського вокзалу до Словаччини можна буде доїхати рейковим автобусом по євроколії за 4 години.

“Маршрут такий: “Кошице – Чиєрна над Тісоу – Чоп – Мукачево”, — зазначив голова правління.

Нагадаємо, що спільне рішення про запровадження нового залізничного сполучення Мукачево – Кошице прийняте в лютому в Києві під час зустрічі менеджменту залізничних компаній України та Словаччини.

Надя Конепуд, дружина священика із Воловеччини, вже два роки перетворює звичайні свічки на справжні художні витвори. Захопилася цим після дуже складної операції, яку жінці зробили на хребті. Вона не ходила півроку, розповідає сайт Мукачівської єпархії УПЦ, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Свою першу свічку матушка виготовила друзям на весілля. Це була велика циліндрична свічка, на якій майстриня зробила орнамент рельєфною різьбою. На свій перший витвір мистецтва жінка витратила майже півтори кілограми воску.

– Одного разу випадково побачила, як виготовляють різьблені свічки, і мені захотілося створювати таку красу. Рік я вагалась, але все ж таки вирішила – і уже два роки цим займаюсь. На перший погляд здається, що все дуже легко. Але насправді – це дуже клопітка і напружена праця. Кожна свічка, як картина художника, має свій почерк. Це і гама кольорів, і сукупність фігурних елементів та декору. Тому двох практично однакових свічок не буває. В цьому і є їхня вишуканість. Кожен елемент свічки – це миттєва імпровізація, котру майстер проводить за допомогою ножа. Тому у справі кожного разу все народжується  заново, починаючи від прогріву заготівки і до нанесення лаку», – розповіла Надія.

У центрі Хуста померла жінка. Лікар зігнулася над нею і каже: «Тут уже нічим не допоможеш. Людина померла». Але ж хвилину тому вона ще дихала!

Зранку 2 квітня в Хусті прямо в центрі міста померла жінка. Подія, здавалося б, не кримінальна і в ній немає чогось особливого. Однак уся проблема в тому, що швидка їхала дуже довго.

Свідком інциденту стала і постійна читачка газети «Неділя Закарпатські новини» Марина Штефуца.

Жінка розповіла, що прямо в неї на очах померла її колишня колега, що лікарі чомусь на виклик не поспішали.

«Це  – моя колишня колега. Ми разом працювали на Хустському Водоканалі. Звати її Марія Кнауер. Вона з 1951 року народження. Я була в шоці, коли побачила її посеред тротуару. Вона торгувала на Майдані Незалежності у магазині і прямо перед ним впала непритомною. Коли я підійшла, люди сказали, що вона вже таким чином лежить хвилин 20. Швидку на той час викликали. Люди активно намагалася допомогти і постійно телефонувала за швидкою адвокат Наталія Дубчак. Вона плакала і кричала: «Люди! Хоч хто-небудь, допоможіть! Прошу вас!» Була дуже схвильованою. Впізнавши Марію, розплакалась і я. Поруч у магазині працює людина, яка має медичну освіту і є медсестрою. Я пішла за нею. А Наталія тим часом викликала і поліцію. Поліцейські приїхали швидко, але допомогти не могли. Вони теж дзвонили за лікарями.

Чому закарпатцям треба повчитись від японців. По-перше, японці не є м’ясною країною. Частіше там вживають в’ялену рибу. Там немає закарпатського шовдара, бограча, жирних ковбас зі свинини, гурки та інших страв нашої традиційної кухні.

Якщо закарпатки та й взагалі  багато жінок у всьому світі  борються зі зморшками, прищами, алергічними висипаннями за допомогою кремів та інших косметичних засобів, то японки в цьому випадку приділяють увагу своєму організмові. Вони не заліковують проблемну шкіру, а звертаються в середину. Аналізують, що не так із харчуванням, способом життя, розпорядком дня.

Японці взагалі дуже велику увагу звертають на продукти. Основу раціону складає рис та овочі, тобто продукти, збагачені на амінокислоти та з мінімальним вмістом жиру. Також вони щедро додають в їжу водорості та морепродукти, які багаті на омега-3, йод, вітамін С, протизапальні компоненти. Крім того, японці не п’ють солодкі газовані напої. Там вживають або чисту джерельну воду, або зелені чаї.

Пік винайму кімнат в Ужгороді припадає на серпень, коли житло шукають студенти, однак зараз також є чимало пропозицій оренди нерухомості.

Як повідомили в газеті «Закарпатські оголошення», оренда кімнати у квартирі чи будинку з господарем в Ужгороді коштує в середньому 1500-2000 гривень.

Утім є ціни й вищі. Скажімо, у районі Дастору – одна кімната обходиться у 3 тисячі, на Заньковецької господарі пропонують 2 кімнати за 5 тисяч гривень.

На Корятовича, у самому центрі міста, за кімнату власник просить 5585 гривень.

На Минайській неподалік від «Сільпо» – 1500 гривень.

Утім можна знайти житло навіть за тисячу гривень. Щоправда, господар вказав лише, що знаходиться вона у спальному районі і не назвав вулицю. Утім за телефоном можна з’ясувати деталі.

01 квітня о 17:05 до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу сухої трави, чагарників та лісової підстилки на території Ужгородського військового лісництва, в районі с. Циганівці Ужгородського району. На час отримання повідомлення, площа пожежі складала близько 5 га. Вже через короткий термін часу та посилення вітру її площа збільшилася до 35 га.

Про це повідомило УДСНС в Закарпатській області.

Для ліквідації пожежі на допомогу працівникам Ужгородського військового лісництва до місця було направлено вогнеборців 14-ї, 15-ї та 16-ї державних пожежно-рятувальних частин та рятувальників Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС в області.

Усього до гасіння було залучено 9 одиниць техніки та 50 чоловік особового складу.

Нині штучні квіти не в моді, а живі в’януть. Тож майстрині придумали оригінальний вид подарунків – мильні букети.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов вишукані роботи у Києві. Коштують такі рукотворні дива 600-700 гривень, найдорожчий –  1600.

Цікаві вони тим, що пахнуть, як натуральні квіти, а ще й яскраві, гарні, незвичні.

Щоправда, із засобами гігієни такі квіти не мають нічого спільного. Вони декоративні, а не для того, щоб ними милися.

Зробити таку композицію можна і за кілька годин, а над деякою доводиться попрацювати й по кілька днів. Усі вони – ручної роботи. Нині таким займається чимало майстринь.

Весна в Ужгород прийшла за графіком. У квітні традиційно повіяло теплом.

Зараз місто буяє.

Цвітуть і дерева, і квіти.

Особливо романтичним у цю пору є Ужгородський замок.

Біля фортеці цвітуть сади ужгородців і це має неймовірний вигляд.

На території самого замку починають зеленіти кущі та дерева, наливається соком трава.

Закарпатці ніяк не вгамуються зі спалюванням трави.

Це вже якась хвороба у нашій області.

Пожежники б’ють на сполох, та їх вперто не хочуть слухати.

31 березня біля Хуста люди підпалили унікальну Долину нарцисів, а зараз на Мукачівщині мбіля села Чинадієво горить ліс.

Відео лісової пожежі оприлюднила у соцмережі користувачка Олександра Фалес.

” Біля ресторану КозачокЛюди ви шо творите ?!?!?
Горить нерельно,вітер ще більше розносить полум’я….”, – йдеться у дописі.

Коли нарешті закарпатці перестануть губити природу? Адже своїми діями вони завдають їй непоправної шкоди. Скільки лише тварин гине у полум’ї!

zakarpatpost.net