Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 11 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Лікар Тунзала ІБАДОВА розповіла про причини безпліддя, найбільш ефективні протизаплідні засоби, домашні пологи та раннє статеве життя

Сьогодні чимало жінок не можуть завагітніти. Аби стати мамами їм доводиться проходити чимало обстежень та різних процедур. У той же час все активніше обговорюються домашні пологи. Чимало дискусій виникає і на тему абортів! Усе більше представниць слабкої статі хворіють на рак, а дівчата починають вести раннє статеве життя і це майже вважається нормою. Крім того, які лише експерименти не проводить молодь із протизаплідними засобами! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про здоров’я жінки взагалі побутує багато міфів. Що з них  є вимислом, а що – правдою?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з лікарем-гінекологом, ендокринологом та репродуктологом Тунзалою ІБАДОВОЮ.

Кажуть, що на рак грудей та матки впливає сексуальне життя. Тобто, раком можна захворіти, якщо немає сексу. Це правда?

Є група факторів, що можуть спричинити виникнення раку грудей. Перший – зовнішній, це – опромінення, куріння, хімічні фактори. Другий – внутрішні. Це – ендокринний і психоемоційний. І хіба що лише сюди й можна віднести відсутність сексу, бо близькість – це не лише задоволення, але й викид гормонів. Але один фактор спричинити появу раку мало коли може, тим більше, що в житті людини є ще багато чого, що може її порадувати і стимулювати вироблення гормонів. Ще один важливий фактор – це спадковість. І це доведено науковцями.

Долаймо свої страхи!

Оце пригадую, як у дитинстві я страшенно боявся висоти. Мої сестри-близнята, молодші від мене на чотири роки, могли легко вилізти на одну з ялинок, що їх батько посадив перед хатою для краси, до самої вершини. Це було не просто, бо гілки на ялинах були обрізані аж понад електричні стовпи, що височіли поруч. Тобто метрів на вісім-десять сестри залазили, не озираючись, і так швидко, як електромонтажники не могли піднятися на ті ж таки просмолені стовпи. Єдина тільки різниця, що монтажники залазили з «кігтями», а сестри без них. Та і стовбури ялин були значно тонші. Мені було соромно, але я боявся повторити подвиг сестер, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Та мушу сказати, що у мене завжди було бажання подолати той страх, хоча страхів у моєму житті було більше. Але на той час тільки висота не давала мені спокою. Як то так, що сестри малі, а залізти високо можуть, а я не можу? Частково я долав цей страх, коли, міцно тримаючись за остов, топтав копицю. Сіна докидували все більше, а я піднімався все вище. На самій вершині я впрівав, млів, але тримався, намагаючись не дивитися вниз. Це трохи піднімало самооцінку. Але не настільки, як мені хотілося.

Учені з Кембриджу та штату Массачусетс вивчили когнітивний розвиток більш ніж 1,2 мільйона учнів віком 6-15 років у державних школах Флориди, пише УП.Життя.

Вони з’ясували, що народжені у вересні частіше за всемали вищі оцінки.

Вересневі діти також мали кращі шанси вступити до університету та успішно здобути освіту у вищих навчальних закладах.

Більше того, проаналізувавши дані центрів ув’язнення підлітків у Флориді, вчені виявили, що саме народжені у вересні менш схильні опинитися у в’язниці за злочини, пов’язані з неповнолітньою злочинністю.

Варто зазначити, Бейонсі, принц Гаррі, Ідріс Ельба, Агата Крісті, Берні Сандерс, Фредді Мерк’юрі, Білл Мюррей народилися саме у вересні.

На Чорній горі у Виноградові впираються руїнами в небо мури старовинної фортеці.

Дорога на гору досить легка, хоча ґрунтова, заросла травою.

Будинків поруч небагато, але біля руїн пасеться чиясь коза.

Стіни фортеці збереглися до сьогодні досить слабо, однак туристів там багато.

На вершині – великий дерев’яний хрест, внизу – мальовнича панорама міста та Карпат. На сьогодні на узгір’ї  можна побачити лише два фрагменти замку, звідусіль оточені присадибними ділянками і виноградниками.

Як йдеться у Вікіпедії, довжина замку 50 метрів, ширина – 44,6 метрів. Замок мав форму чотирикутника з масивними квадратними вежами на кутах.

На жаль, цей замок, як і Королівський, зруйнували не вороги, не природа, а правляча свого часу в наших краях угорська верхівка.

Житель Заліщиків Олег Скітецький виростив кроля-рекордсмена, повідомляє Ternopil.eu. Фото з твариною чоловік опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

Олег Скітецький професійно займається розведенням кролів різноманітних порід. За словами жителя Заліщиків, він займається розведенням тварин нещодавно. Спочатку чоловік вирощував кролів для потреб  своєї сім’ї, але згодом почав їх продавати.

Проте найцікавішим є те, що Олегу Скітецькому вдалося виростити одного з кролів до гігантських розмірів. Так, на сьогодні вага тварини-рекордсмена сягає 9-10 кілограмів. Варто додати, що в середньому вага кролів складає 2-3 кілограми.

Як видно зі світлини, опублікованої чоловіком, кролик-гігант заледве вміщується у нього на руках.

Слід зазначити, що найбільший кролик у світі проживає в Англії. Його вага складає 23 кілограми, а ріст сягає 1 метра 32 сантиметрів. Аннетт Едвардс – власниця кролів-гігантів – розповіла, що у неї проживає і син кролика-рекордсмена, який уже досягнув розмірів батька. За словами жінки: щоб прогодувати двох тварин, необхідно 2 тисячі морквин та сім сотень яблук на рік. На утримання кроликів власниця витрачає 5 тисяч фунтів стерлінгів. Аннетт зазначила, що, незважаючи на свій велетенський зріст, тварини є дуже ласкавими і набагато добрішими за собак, тому з ними можуть безпечно гратися навіть діти.

Кого шукають на ринках праці Закарпаття роботодавці, в якій сфері пропонують  найбільше вакансій, скільки готові платити закарпатцям і на яких умовах запрошують працювати наших земляків за кордон?  пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Відповіді на всі ці питання можна знайти у газеті «Робота та навчання».

Наприклад, кому хочеться за кордон, у газеті «Робота на навчання» можна знайти такі пропозиції.

Наприклад, для роботи в Польщі потрібні різноробочі (меблярі, зварювальники, будівельники, слюсарі), а також швачки, працівниці на кухні та в сільському господарстві із зарплатою від 18 тисяч гривень. А от у Чехії шукають швачок. Там же потрібні робітники на автомобільний завод. У Лівію ж із нашої області запрошують лікарів та медсестер, зокрема, анестезіологів, травматологів, хірургів, гінекологів, акушерок, фізіотерапевтів, урологів, офтальмологів, терапевтів, педіатрів, дезінфекторів та інших. Загалом закарпатські медики користуються великим попитом у багатьох країнах Європи і їм зайти роботу за кордоном досить просто.

Шахрайства… Наші читачі зіштовхуються найчастіше із цим видом злочинів. Віртуальні неіснуючі магазини, шахраї, які ошукують покупців. Чи багато звернень з такого приводу?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з начальником відділу протидії кіберзлочинам у Закарпатській області Карпатського Управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України Михайлом ТАНЧИНЦЕМ.

– Людина купує товар в іншої, перекинула кошти – товар не прийшов. Як кваліфікувати дії зловмисника? Як шахрайство. Кримінальний Кодекс написано у 2001 році, коли питання шахрайства стосувалося конкретно потерпілого і злочинця, які знаходилися в одному місті. Місцем злочину законодавець визначив місце заволодіння коштами. Тепер, коли є Інтернет, злочинець може знаходитися в Кіровограді, а потерпілий в Ужгороді. Тобто якщо шахрай зняв кошти у своєму місті і це було доведено, матеріали провадження знаходитимуться там, а не в Ужгороді. І це стосується всіх слідчих дій. Притягувати людину до відповідальності повинні не ми, а працівники місцевої поліції, яким ми маємо передати свою частину матеріалів справи. Злочинці цим користуються. І через це оперативно відреагувати на злочин не можна. Як усе відбувається? Приходить потерпілий, пише заяву, ми по факту не знаємо, де знаходиться злочинець. Далі відкривається кримінальне провадження, ми звертаємося до суду з проханням, аби нам відкрили банківську таємницю до бази даних, таємницю пересування по базовим станціям мобільних операторів. Тільки після цього можна з’ясувати, де людина знаходиться і вчиняти стосовно неї певні процесуальні дії. На це потрібен час. Мало того, коли стало відомо, скажімо, що потерплій знаходиться в Ужгороді, а матеріали провадження потрібно передавати у Дніпро, це теж затягує процес. А злочинець протягом цього часу може вчинити ще ряд злочинів. Крім того, не завжди люди звертаються із письмовими заявами, тож визначити відсоток потерпілих статистично важко. Тому ми проводимо профілактичну роботу, розповідаємо про моделі шахрайських дій і про те, як від них вберегтися. Зараз перерахунок коштів на картковий рахунок за неіснуючий товар не є поширеним явищем. Якщо людина й переказує кошти, то таку суму, яку їй не шкода, бо вона розуміє ризики. Тож цей вид злочину відходить у тінь, про такі правопорушення далеко не всі заявляють через те, що існує стереотип, нібито й так тією, наприклад, сотнею гривень ніхто займатись не буде. Насправді це не так.

zakarpatpost.net