АНОНС. Звідки в Києві з’явилася закарпатська церква

У Києві є дві церкви, які в народі називають закарпатськими. Перша з них справді привезена з нашої області, зокрема з села Канора Воловецького району. Зведений у 1792 році храм Покрови Пресвятої Богородиці української греко-католицької церкви знаходиться в Національному музеї архітектури та побуту і є діючим

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Інша церква – святого Миколая на Аскольдовій могилі. Саме в ній і побував журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Карпатські шафрани   та табличка з ім’ям Івана Маргітича 

Церква святого Миколая Мирлікійського збудована у 1809 році на місці культових споруд, які існували там від XI століття. Це – також діюча греко-католицька церква. Перше, що привертає увагу, це – квіти. Весняні шафрани, проліски та першоцвіти. Саме такі, які ростуть у нашому краї. Закрадається думка, що їх висадили тут саме закарпатці і привезено їх із Карпат. Тому йдемо ближче, аби оглянути величну споруду і ознайомитися з її історією.

І тут на нас чекає нова несподіванка. На фасаді церкви бачимо меморіальну пам’ятну дошку та барельєф народного Єпископа греко-католицької Єпархії Івана Маргітича. Освячено її було ще у 2017 році.

Отож, як бачимо, нашого цвіту по всьому світу, точніше по всьому Києву. Закарпатська спільнота там працює на прославлення видатних особистостей та улюбленців рідного краю.

Хто ж такий Іван Маргітич? Чому храм було побудовано в Угорському урочищі? 

Що робили угорці в Києві і як прийшли на територію Закарпаття? 

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 26 квітня.

zakarpatpost.net