Під живим ужгородським тризубом оселилися волохаті охоронці Ботанічного саду

У Ботанічному саду в Ужгороді можна побачити гарні вічнозелені кущі самшиту.

На одному з них садівник навіть вирізав тризуб.

Робота літнього чоловіка дуже цікава і патріотична. Він каже, що тепер для нього це – хобі для душі.

Утім це ще не все.

За словами охоронця, самшит – унікальний кущ. Через нього не проникають краплі дощу і під ним завжди сухо. Більше того, під самшитом два хвостаті вартові влаштували собі будиночок і там ночують, хоча будки в них є, але, видно, спати на свіжому повітрі собакам приємніше.

Два безпорідні кудлаті красені справді привітно зустрічали журналістів газети “Неділя Закарпатські новини” починаючи від нашого першго кроку на територію Ботанічного саду і так протягом усієї мандрівки.

Вони підійшли, обнюхали нас і почали лащитись, показували якісь дороги.

Це – собаки – модники. У них довга (сантиметрів 10) густа шерсть, схожа на спеціально підібрану зачіску.

Кудлаті охоронці знають тут кожну рослину. Вони ніби і людей “бачать” наскрізь.

А що стосується самшиту, то його використовували ще народи Стародавньої Греції. Там із нього готували обереги від злих чар, приписували йому властивість відганяти нічні кошмари. Робили це просто. Клали гілочку під подушку.

У Адигеї самшит навіть зараз шанується як священне дерево.

Наші предки також вірили, що ця рослина є оберегом і вважали, що захищає від злих духів і чорної магії, майже як місцева липа.

Кірм того, як писав Овідій, давньогрецька богиня Афіна зробила собі флейту саме з самшиту.

Звісно, це все міфи, але легендарний кущ, що не пропускає вологу, дійсно вартий уваги… і приємно, що в Ужгороді можна побачити не просто самшит, а патріотичний кущ із тризубом!

Додамо, що Ботанічний сад заснували у 1948 році, на місці де існували два горіхово-фруктових сади: там росли 96 горіхів, а також яблуня, груша, черешня, вишня, алича, бузина, шипшина, ожина і верба. Ботанічний сад розташований на трьох терасах, третина площі розташована на першій і другій – над річкою, решта території спускається в заплавну частину долини.

Всього в Ботанічному саду зібрано 3 900 видів і сортів рослин відкритого ґрунту і 1 100 тепличних. У дендрарії росте близько 800 видів дерев і чагарників. У саду налічується 130 видів і різновидів хвойних рослин, зокрема: тис, метасеквоя, кипарис болотний.

zakarpatpost.net