Закарпатський тиждень: у полоні води, політичних пристрастей та оптимістичних сподівань

Вода, що залила Україну, дісталася Закарпаття, традиційно накоївши лиха. Пошкоджені транспортні артерії та мости, залиті паводком городи і обійстя – ніщо у порівнянні з втраченим життям, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Паводок завдав Закарпаттю збитків на 150 млн

За орієнтовними даними, збитки від травневого паводку водного господарства Закарпаття становили близько 100 млн грн, а приватного сільського господарства – 50 млн грн. Таку цифру назвали на позачерговому засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Стихійне лихо зачепило 94 населені пункти в десяти районах регіону. За словами в.о. голови ОДА Ярослава Галаса, про точну суму завданих збитків можна буде говорити після документування всіх пошкоджених об’єктів.

Особа, яку розшукує СБУ. Навіщо?

Низка регіональних видань розповсюдила інформацію про розшук керівника підприємства «Ужгородський турбогаз» Михайла Качура Службою безпеки України. Інформація про розшук була розміщена на офіційному сайті МВС. Як повідомив кореспонденту місцевого видання сам «розшукуваний», наразі ситуацію довкола повідомлень у ЗМІ з’ясовують адвокати. Щоправда, досі обіцяна ним інформація стосовно того, що вдалося з’ясувати адвокатам, в публічному просторі не з’явилася…

Подвійне громадянство – не злочин. Прецедент?

21 травня у Апеляційному суді Закарпатської області відбулося засідання щодо справи Кароліни Дорчі, голови найбільшої фракції «КМКС – Партія угорців України» у Берегівській міській раді, головного редактора видання Каrpatalja. 18 лютого у пункті «Лужанка» депутатка потрапила у скандал через порушення українського митного законодавства. Кароліну Дорчі оштрафували через виявлений при перетині кордону угорський паспорт. Таке рішення прийняв Берегівський районний суд. Адвокат довів, що його підзахисну було покарано безпідставно, оскільки вона не скоїла незаконного перетину кордону і не перетинала державний кордон з недійсними проїзними документами. Таким чином, жодного порушення закону не відбулося. Адже сам факт наявності двох дійсних паспортів, виданих офіційною владою, не є злочином згідно з чинним законодавством України. А наявність подвійного громадянства, у даному випадку угорського, не може вважатися злочином. Закарпатський обласний апеляційний суд визнав незаконним рішення Берегівського районного суду проти Дорчі Кароліни.

Закарпатець – у вищих ешелонах влади. Що це нам дає?

Юрія Костюка, який родом з Ужгорода, призначено заступником глави Адміністрації Президента. Юрій працював донедавна в студії «95 квартал», саме він написав сценарій серіалу «Слуга народу». Як ви розумієте, прізвище, будь-яким чином пов’язане із Закарпаттям, обов’язково потрапляє до топ-регіональних новин, щойно воно з’являється в офіційних документах. Тим більше в указі Президента…

Сільська команда – у першій лізі. Чи не привід тішитися?

Футбольний клуб «Минай» переміг в останній грі чемпіонату Другої ліги «Ниву» Тернопіль на їхньому полі з рахунком 2:1. Це історична вікторія, яка принесла найбільший успіх «Минаю» у його історії – перемогу у групі «А» та вихід до Першої ліги.

Закарпатка – переможниця престижного конкурсу. Чи не привід пишатися?

23 травня у Києві в Посольстві Чеської Республіки в Україні відбулося урочисте нагородження переможців Міжнародного перекладацького конкурсу ім. Сузанни Рот-2019. Конкурс, що вже вп’яте проводиться мережею Чеських центрів та Чеським літературним центром в Празі та Брно, має на меті підтримку закордонних перекладачів та богемістів віком до 40 років, а також популяризацію чеської літератури за кордоном. Конкуренція цьогоріч була досить великою: змагалися 37 перекладачів з усієї України. Тим більше приємно, що кращим перекладом конкурсна комісія визнала роботу учасниці з Ужгорода Любові Павлишин.

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net