В Ужгороді продають тропічний фрукт-овоч із чорною ікрою, що виганяє глисти


В Ужгороді продається велика кількість екзотичних плодів. Одним з найбільш цікавих і незвичних є папайя, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

В Таїланді ці плоди вирощують, як у нас кавуни чи дині. Вони вважаються сільськогосподарською культурою і широко використовуються в кулінарії. До цих пір самі тайці не дійшли до спільної думки в питанні, до якої категорії належить папайя – це фрукт або овоч. Цікаво, що коли папайя має соковиту і стиглу м’якоть, то її вважають фруктом, коли ж вона тверда, недоспіла і має ще зелену шкірку, її називають овочем.

Дозрілі плоди цих дерев, що сягають до 10 метрів у висоту,  м’які і мають колір від пісочного до жовтого, а між собою можуть відрізнятися за формою і розміром. Шкірка у стиглого плоду червоно-оранжева, а м’якоть – червона, щільна і солодка на смак, із присмаком дині з кавою. Всередині містяться чорні насінини, які на вигляд нагадують ікру. Їх багато, але їх легко дістати.

Дерева папайї можуть бути чоловічої і жіночої статі. «Чоловіки» запилюють квітки, а «жінки» дають плоди. Іноді трапляється, що дерева – «чоловіки» теж дають плоди, причому фрукти ростуть на них у вигляді довгого ланцюжка. Це вважається загадкою природи. Саджанці папайї ростуть дуже швидко – перший урожай можна збирати вже через 6 місяців. Плодоносять вони протягом цілого року.

Цілющі властивості папайї відомі ще з давнини.  Вважається, що плід є корисним для покращення травлення, допомагає організму витягти з їжі максимум поживних речовин. Папайя рекомендується при виразковій хворобі 12-палої кишки, при колітах, бронхіальній астмі. Цей екзот нормалізує роботу печінки,  рівень цукру у крові. Крім того, його рекомендують вагітним жінкам. Також він є ідеальною їжею для немовлят та малих дітей.

Корисний і сік папайї. У деяких тропічних країнах його застосовують при лікуванні хребта, шлункових захворювань і екземи. Але на цьому його корисні властивості не закінчуються: сік папайї є відмінним глистогінним засобом.

В медицині за допомогою цих плодів лікують опіки, а в косметології їх застосовують для видалення небажаного волосся і для виведення веснянок. Загалом папайя – просто ідеальний засіб для омолодження та лікування шкіри.

А на батьківщині папаїй з цих плодів готують багато найрізноманітніших страв і їх пропонують гостям у всіх ресторанах. Папайю використовують для салатів, її обсмажують, тушкують, з неї готують супи та десерти.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net