Як на Закарпатті інвесторів із британської королівської родини «рейдерами» зробили. І до чого тут Захарченко, Арбузов та Балоги

В Україну заходить потужний європейський інвестор – Barclays.
Про скандальну і запутану історію пише на своїй сторінці у facebook громадський діяч Дмитро Карп.

Barclays — один з найбільших банків Великої Британії, є також одним з найстаріших у світі, заснований у 1690 році. Працює в сферах роздрібного та корпоративного банкінгів, управління активами та інвестиціями. Має дочірні банки та філії у більш ніж 50 країнах світу. Станом на 2015 рік загальні активи групи Barclays становили більше 1,12 трильйонів фунтів стерлінгів. Чистий прибуток, за цей же рік, становив 623 мільйони фунтів.
Штаб-квартира Barclays розташована у Лондоні в Кенері-Ворф. Акції компанії котируються на Лондонській та Нью-Йоркській фондових біржах та включені в індекс FTSE 100.
З 1905 року Barclay придбав понад 80 інших банків, і в результаті увійшов у «Велику п’ятірку» найбільших приватних комерційних банків Англії.

У 1985 році британські та зарубіжні підрозділи Barclay були об’єднані в компанію Barclays PLC. A через рік Barclays став першим британським банком, чиї акції почали котируватися на

Токійській і Нью-Йоркській фондових біржах.

Новина про інвестора прекрасна, але є велика проблема. У нас перед носом розгортається не грайливий скандал, що може стати для України серйозним репутаційним ударом на міжнародному рівні та призвести до остаточної втрати інвестиційної привабливості. Більше того, є великий ризик втрати підтримки міжнародної спільноти в боротьбі проти агресії з боку РФ. Це в гіршому варіанті.

Але є й інший сценарій – з абсолютно протилежним ефектом, який може реально стати відправною точкою для інвестиційного буму і різкого стрибка економіки.

Зараз все залежить тільки від України в особі її інституцій влади, ну і трохи від журналістів та бізнес-спільноти.

Щоб спростити сприйняття, приведу аналогію на всім відомих брендах. Уявіть собі гіпотетичну ситуацію: колись державний автомобільних завод спеціально збанкрутували місцеві бандити-політики на замовлення Іванова Івана Івановича (він же вселенське зло), а потім ще й розікрали майно (порізали на металолом цехи, вивезли обладнання і т.д.). І ось приходить «Rolls-Royce Motor Cars» з багатьма мільйонами євро, інвестиційним проектом (завод, лікарня, дороги), робочими місцями, високими заробітніми платами. Пропонує погасити борги збанкрутілого державного заводу і будувати ролс-ройси. Відмінний фінал історії? Та куди там! Адже Іванов Іван Іванович (вселенське зло) до сих пір займає гараж колишнього заводу (там мийка авто, СТО, шиномонтаж, ну і номери на кузові перебити для своїх). І половина прокуратури області, голова сільради, кілька суддів і навіть цілий народний депутат від округу їздять на перебитих у Іванова машинах.

І тут починаються просто казкові історії, і в фіналі всього цього феєричного шоу на сцену виходять журналісти-фокусники, які легким махом свого пера перетворюють Івана Івановича – в серйозного іноземного інвестора, який системно вкладає гроші в розвиток галузі і регіону, а «Rolls-Royce Motor Cars » – в якихось незрозумілих рейдерів.

«Маячня!» – скажете Ви. «Реалії українського бізнесу!» – відповім я.

Розповім вам коротку історію про Мужіївське золоторудне родовище – родовище золота в Берегівському районі Закарпатської області. Розташоване біля села Мужієво. Саме туди збирається інвестувати Barclays.

• 2002—2008 — видобування веде державне ТОВ «Закарпатполіметал», яке цілеспрямовано доводять до банкруцтва, а потім ще й грабують залишки майна.

• 2012—2014 — злочинним шляхом дозвіл на видобуток переоформлено на приватне акціонерне товариство «Карпатська рудна компанія», яке пов’язане з колишнім міністром МВС Віталієм Захарченком (де-юре компанія належить правій руці та партнеру Захарченка – Валерію Бредихіну) https://www.epravda.com.ua/news/2014/01/13/414307/

• 2014 — родовище фактично повернуто під управління «Закарпатполіметали», але де-юре дозвіл, що виданий «Карпатській рудній компанії» не скасовано. Це заважає завершити процедуру банкрутства компанії, що належить державній акціонерній компанії (ДАК) «Українські поліметали»
У 2016-му «американська компанія» (підставний кіпрський офшор), “Avellana Gold” на чолі з таким же підставним «американцем» (який живе в РФ та має дружину – громадянку РФ) Брайаном Севеджем, купила корпоративні права “Карпатської рудної компанії”, яка офіційно належить партнеру Віталія Захарченка Валерію Бредихіну. Тільки от сам Бредихін знаходиться в розшуку. Де та за яких умов Севедж знайшов Бредихіна та заключив угоду? Невже знов в Ростові?
Гугл та реєстр судових рішень говорить, що майно ТОВ «Закарпатполіметали» було незаконно продане «Карпатській рудній компанії», судом визнано такий продаж недійсним, і триває процес повернення майна. Судовими рішеннями було повернуто боржнику інші активи, про переробку яких заявляє зараз Avellana Gold Ltd. Крім того, в рамках кримінального провадження, яке перебуває в суді, встановлено факт нанесення саме «Карпатською рудною компанією» шкоди та збитків державному ТОВ «Закарпатполіметали» в розмірі 11 млн.грн. (станом на 2014 рік це майже 1,4 млн.доларів США).
І головним виконавцем цієї оборудки був той самий Микола Гожик, який працював спочатку на «Карпатську рудну компанію», а потім став представником «американського» інвестора, а точніше кіпрського офшора. Замовник та кінцевий бенефіциар оборудки – Віталій Захарченко. При чому робилось це без будь-якого натяку на збереження законності, просто телефонними дзвінками. Сергій Арбузов дзвонив Віктору Балозі, той в свою чергу набирав свого брата Павла (депутата Закарпатської обл ради та її сірого кардинала), щоб він дав команду на погодження видачі дозволу на видобування для «Карпатської рудної компанії». В них же тоді була сильна вертикаль влади, чітко працююча на віджим та заволодіння чужим майном, бізнесом, фінансами. І вони були впевнені, що це майже навічно.

Але нині то все компетенція правоохоронних органів, до яких є окремі цікаві питання. Суди по поверненню майна ТОВ «Закарпатполіметали», кримінальні провадження, розшук підозрюваних у доведенні до банкруцтва державного підприємства. А ліцензія на видобуток досі належить «Карпатській рудній компанії». Що вона робить? В сусідньому гаражі перебирає відвали, які доречі, належать державному ТОВ «Закарпатполіметали». Залишу подробиці для наступних публікацій.

А тепер до найцікавішого! Якого саме інвестора наші чесні й професійні ЗМІ з легкої подачі Миколи Гожика нагородили високим званням «рейдера»?

Для роботи в Україні Barclays засновала GOFER MINING PLC., яка подала заяву про участь у якості інвестора у справі про банкрутство та визнана кредиторами інвестором у справі про банкрутство ТОВ «Закарпатполіметали».

http://reyestr.court.gov.ua/Review/81878839

http://reyestr.court.gov.ua/Review/81335617

Інвестиційна пропозиція полягає у інвестуванні 250 млн.фунтів у видобуток поліметалевих руд на Закарпатті. А це до 5000 тис високооплачуваних робочих місць, будівництво гірничо-збагачувального комбінату, будівництво доріг, лікарні та інші інвестиції в регіональну інфраструктуру.

Barclays розмістила оголошення в The Times для категорії «В2В» і повідомила на весь світ, що заходить в Україну з інвестиціями та назвала свого представника – Олександра Маштепу.

10 хвилин в Гуглі – і ви вже володієте інформацією про компанію, достатньою для того, щоб на шпальтах своїх газет не називати членів британської королівської родини та їх представників рейдерами.

Інформація про компанію Gofer Mining PLC.

Номер компанії в реєстрі 11943653,

Зареєстрована адреса: One Canada Square, London, England, United Kingdom, E14 5AB

Організаційно правова форма – Відкрита публічна компанія з обмеженою відповідальністю, Дата створення 12 квітня 2019 року

Види діяльності (SIC) – 07290 – Видобуток інших руд кольорових металів, 08990 – Інші розробки шахт та кар’єрів, 24410 – Виробництво дорогоцінних металів, 24450 – Виробництво інших кольорових металів

Сформований статутний капітал станом на 27.05.2019 – 41,8 млн. фунтів.

Компанія входить до конгломерату компаній Barclays Plc.
Компанія GOFER MINING PLC.. є публічною компанією, і її акціями володіють більш ніж 50 тисяч британських громадян, крупними акціонерами є товариство Grosvenor Barclay LLP та Barclays Bank. На сьогодні статутний капітал компанії вже сформований у сумі 42 млн.фунтів.

Grosvenor Barclay LLP представляє інтереси Роберта Барклая з клану Барклай та Джеймса Гросвенора – члена британської королівської родини, Баронеси Моне і Тома Лорда.

Клан Барклай є засновником Barclays Bank – одного з найбільших у світі банків. Grosvenor Group – міжнародна діверсифіційована компанія, заснована в 1677 році, яка має значні активи у різних країнах світу, входить до Grosvenor Estate, що володіє 500 кв.км земельних ділянок та нерухомістю у 63 містах світу. Баронеса Моне є членом палати лордів в британському парламенті та відомим шотландським підприємцем, громадським діячом. Том Лорд – інвестор та філантроп, відомий своєю діяльністю у зв’язку із фондом серця, благодійними організаціями Comic Relief та Gatsby Charitable Foudation.

Ось такий інвестор з’явився в Україні. Та ще й в дуже непростому регіоні – Закарпатті. Щоб зрозуміти, що питання не лише в грошах, спробуйте уявити розвиток подій на Донбасі, якби в шахти вчасно інвестував Китай, замість того щоб віддати їх на розграбунок регіоналам з ФСБшникам. Інвестиції Barclays в Закарпаття – це не лише зростання економічних показників та інвестиційної привабливості, але й гарантія стабільності в регіоні.

Це, до речі, один із ключових факторів, чому банда Захарченка і Балоги усіялкими способами намагається не допустити серйозних європейських інвесторів в Закарпаття. Росія зацікавлена в залишенні свого впливу та дестабілізації регіону в потібний кремлю момент.

І що роблять наші можновладці? Піарять інвестора з усіх телеканалів? Перерізають червоні стрічки на папках з інвестиційним проектом? Нарешті повертають ліцензію на видобуток державному ТОВ «Закарпатполіметали»? Виганяють копняками аферистів? Завершують кримінальні провадження реальними строками ув’язнення для всіх фігурантів?

Ні! Продовжують свої політичні чвари. Натомість «Авеллана голд» вже спамить Президента Володимира Зеленського листами з розповідями про свої успіхи, необхідність підтримки з боку влади та відверту чорнуху проти реального інвестора! Що роблять де-які журналісти? Без жодних сумнів ставлять цю маячню Авелани як джинсу на перші шпальти своїх інтернет-видань, навіть не скориставшись попередньо гуглом, щоб зрозуміти, що вони рейдерами та аферистами Barclays назвали.

Ще й по замовленню Гожика, давнього посіпаки Віталія Захарченка, який ТОВ «Закарпатполіметали» й доводив до банкруцтва.

Ідіоти на марші!

Уявляєте, що зараз про нас усіх думають в Лондоні? Щастить, що лише в штаб-квартирі Барклайс. Але якщо цей треш не припиниться і купка гоп-стоп своїми злочинними діями завадить Барклайс реалізувати інвестиційний проект, то про це буде знати весь цивілізований світ. Бачите тоді чергу інвесторів? Я теж не бачу. Одна росія з розпростертими обіймами готова буде кидати подачки, з отрутою всередині як завжди.