Кошенята-тарзани оселилися в ужгородських джунглях

Високі зарості, густий непрохідний ліс, розлогі дерева і кущі, поміж якими не ступала людська нога… справжнісінькі джунглі розкинулись прямо біля транспортних воріт в Ужгород, усього за 28 метрів від автостанції, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Навіть не віриться, що зовсім поруч із таким людним місцем може бути такий шматочок дикої природи. Однак насправді це не прекрасні карпатські краєвиди, а просто одна із занедбаних ділянок у місті.

Ваша дитина унікальна! Розкажіть про неї усім!

І в тому серці дикої природи живуть справжні дикі, скоріше навіть не дикі, а здичавілі від людської безтурботності тварини.

Часто біля автовокзалу мешканці довколишніх сіл викидають старих собак та цуценят, кішок, які їм набридли, та малесеньких кошенят. От і шукають собі бідолахи притулок, хоч якесь укриття від дощу, спеки та холоду. Дехто оселяється саме в ужгородських «джунглях».

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» днями натрапив там на кошенят-тарзанів. Вони народилися зовсім недавно, але вже бачать. Біля них була і мама-киця. Утім вона боїться людей. Скоріш за все, господарі її били, бо зазвичай коти йдуть лащитись і випрошують пригощання. А ця – утекла. І вслід за нею пустилося навтьоки одне з малят. Інше ж тихенько причаїлося між чагарниками і лише великими переляканими очима допитливо поглядало на незнайомця.

Кошенята не знають людської уваги, дикі настільки, що навіть їжу з людських рук не приймають.

Харчуються і ці троє, й інші знедолені чотирилапі об’їдками, які знаходять на смітниках. Із засідок виходять переважно тоді, коли стемніє, аби не зустрічатися з людьми.

Розривається серце від усвідомлення, що хтось так  познущався над тваринами, що викинув колишню домашню улюбленицю, як непотріб… і прирік на вічні муки народження малят, адже вона навіть не стерилізована.

Її кошенята могли б жити в нормальних умовах, у нормальній родині, але вони перетворились на маленьких тарзанів, на вигнанців зі світу людей.

Оскільки Україна сильно прагне до європейських стандартів, то нам потрібно впроваджувати і європейські штрафи за безвідповідальне ставлення до тварин. Там за викинутого на вулицю улюбленця горе-господарю доведеться сплатити 2500 євро штрафу. І відкрутитися не можна. Власника знаходять оперативно – протягом доби.

Взагалі Німеччина давно вирішила проблему з безпритульними тваринами та охоче ділиться своїм досвідом та порадами з іншими країнами, які ще тільки долають цей шлях. Тож нам справді варто перейняти досвід у німців.

Тоді ні безпритульних котів, ні собак на вулицях не буде.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net