В Ужгороді живуть істоти, яких Клеопатра проголосила священними тваринами

Різноманіття і унікальність живих форм та організмів міста вражає

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Чи знаєте ви, що мурахи ніколи не сплять? А що равлик – єдиний первісний молюск, який із води перебрався на сушу? А чому французи називають жуків-сонечок овечками Бога?

Щодня більшість ужгородців пересуваються містом майже на автопілоті і мало хто дивиться під ноги взагалі. А поруч із нами у місті живуть не лише люди, а й сотні тисяч інших істот… щоправда, зовсім крихітних, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

І в цій суєті багато хто через неуважність наступає на них, вбиваючи їх, хоча відомо, що все живе у світі приносить свою користь. Крім того, вони є більш давніми створіннями, ніж ми, адже деякі з них живуть на планеті уже більше ніж 540 мільйонів років, як равлики, а людина – лише 2,5.

На жаль, про братів наших найменших багато кому з закарпатців відомо дуже мало. А вони приносять багато користі природі.

Отже, декілька цікавих деталей.

Чи  знаєте ви, чому черв’яків називають дощовими? Бо вини дихають шкірою, а коли в землі надто багато води, вони змушені виповзати на поверхню, аби не задихнутися. Довжина різних видів дощових черв’яків може бути від 2 см до 3 метрів. Колись у країнах Європи для загоєння на рану клали порошок з висушених хробаків або чистих дощових черв’яків. Настоянкою з порошку лікували при туберкульозі або раку. У китайській медицині порошок використовувався для позбавлення від атеросклерозу. Цариця Єгипту Клеопатра проголосила їх священними тваринами, а Арістотель назвав їх кишками землі.  Чим же вони корисні? Черв’яки, ніби крихітні орачі, розпушують ґрунт. Прокладаючи собі шлях у гної, ґрунті і згнилих рослинах, вони залишають безліч купок обробленої землі. Науковці з’ясували, що коли поживні речовини пройдуть обробку в травній системі черв’яка, то рослини їх легко засвоюють, тому купки переробленої черв’яками землі — це готові добрива. Отже, черв’як служить ідеальною машиною для переробки органічних решток, адже він живиться відходами, а виділяє поживні речовини.

Загалом кожне земне створіння унікальне і потрібне. Тож про це варто пам’ятати і берегти братів наших менших, адже вони на це заслуговують!

zakarpatpost.net