Як пластикові пляшки загрожують життю і вбивають тварин на Закарпатті

Знищення Карпат, боротьба з так званими інвесторами за Свидовець та полонину Боржаву, гори пластику у лісах, трупи  домашніх улюбленців у річках, вбивство червонокнижних тварин… У райському куточку з унікальною природою маса невирішених екологічних питань… і велику частину з них створюють самі ж закарпатці.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з екологом Оксаною Станкевич- Волосянчук.

 

Забруднення водойм пластиком чи отруює воду?

По-перше, це – механічне забруднення, яке недопустиме. Ми бачимо, що цей пластик заполонив уже навіть тваринний світ, задихаються і водні тварини, і птахи, і бувають випадки, що натягає собі на голову, шукаючи їжу, пластикову тару якась собака, вовк, лисиця, і потім не можуть звільнитися й гинуть. Недавно бачила відео, як пташки згодовують своїх пташенят пластиковими деталями, сприймаючи їх як корм. Відповідно малята гинуть. Крім того, є дослідження, що з часом пластик виділяє мікрочастинки, які проникають у воду і змінюють її фізичні властивості. Можливо, це ще не на хімічному рівні, але цілком ймовірно, що з часом проникнуть і на хімічний. Загалом забруднення пластиком – це надзвичайно серйозна проблема і наші земляки цим, на жаль, нехтують.

zakarpatpost.net