На Закарпатті росте плід, який вважається коморою здоров’я. Чим корисна горобина і як нею зцілитися

Горобина – кращий друг нирок і діабетиків

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Навряд чи є дерево, здатне зрівнятися з горобиною по красі, особливо восени. Але багато хто не любить її ягоди за терпкий смак. Солодкими ж плоди стають тільки після перших морозів, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Нині у світі налічується близько 90 видів горобини, проте в культуру введено лише 14. І найпоширеніша – горобина звичайна. Це дерево завжди було у великій пошані: його садили біля хат, аби уберегти оселю від негативної енергії, гілками прикрашали житло, порошок із сушених ягід додавали в борошно.

Окрім того, горобина – справжня комора здоров’я. Вітаміну С в ній не менше, ніж в лимонах, по вмісту каротину перевершує моркву, Р-активних речовин більше, ніж в яблуках, а за наявністю сорбіту (природного замінника цукру для діабетиків) їй взагалі немає рівних. Багато в плодах горобини і заліза: в 3-4 рази більше, ніж в яблуках. В цілому ж ягоди горобини за змістом корисних речовин прирівнюють до шипшини і обліпихи. Є в ній і такі мало поширені речовини, як серотонін, що допомагає при неврозах, і амигдалин, який рятує організм від кисневого голодування.

Мають горобинові ягоди ще й рентгенозахисну дією. Тому і використовують їх в профілактиці і лікуванні хвороб, пов’язаних з підвищеним фоном радіації. Пектин, що міститься в них у великій кількості, допомагає виводити радіонукліди та солі важких металів. Є відомості про антибактеріальні активності горобинових препаратів проти стафілокока. Приймають їх і при туберкульозі.

Сухі плоди горобини і сік свіжих ягід знижують проникність і ламкість капілярів, стимулюють кровообіг і сприяють зниженню рівня холестерину в крові, тому вони є хорошим засобом лікування і профілактики гіпертонії та атеросклерозу.

Варення ж з горобини вживають як …заспокійливий засіб, а настоянкою і наливкою плодів піднімають життєвий тонус і покращують апетит. При втраті апетиту потрібно вживати по 1 чайній ложці горобинового пюре з цукром. Добре тонізує організм вітамінний чай. Його готують з 1 ст. ложки подрібненої суміші сушених ягід горобини і шипшини. Все це заливають 2 склянками окропу і настоюють в термосі протягом 12 годин.

До речі, в горобині є парасорбінова кислота, яка має антибактеріальні властивості, але при сушінні і заморожуванні кислота втрачається, тому при запальних процесах горобину краще вживати в свіжому вигляді.

Для зниження рівня холестерину в крові і поліпшення кровообігу при гіпертонії і атеросклерозі корисний горобиновий сік – по 1 ст. ложці 3-4 рази на день до їди.

Горобина виводить камені з нирок. Для цього готують сироп зі свіжих ягід. Беруть сік з 1 кг плодів і варять з додаванням 600 г цукру. Горобиновий сік хороший і як жовчогінний засіб при холециститі – по 1 ч. ложці за півгодини до їжі.

А щоб вилікувати геморой, з плодів горобини віджимають сік і п’ють його по чверті склянки 3 рази на день. Тільки запивати його треба обов’язково водою.

 

Варення з горобини

1 кг перебраних і ретельно промитих ягід викладіть на добу в охолоджений сироп, приготований з 2 склянок води і 1,5 кг цукру. Потім відцідіть. Сироп доведіть до кипіння, опустіть в нього ягоди і варіть до повної готовності. Варення розкладіть по банках і закупорте.

Щоб не пропустити все найбільш важливе, цікаве і корисне – підпишіть газету «ПОРАДИ» на своїй пошті або у свого листоноші. Передплатний індекс: 91145.

zakarpatpost.net