АНОНС. Українське пекло в Карпатському раї

У закарпатському селі туристи з усієї України шукають здоров’я, спокій та умиротворення

Обкладинка свіжого номера газети «Ясно»

В Україні є справжнє пекло з чанами, які прилаштовані на вогні, куди постійно підкидають дрова… тільки не чорти, а вродливі закарпатські чоловіки та хлопці. І в цих величезних чавунних посудинах дійсно варять людей, однак вони там не закивають, бо температура підігрівається до лише 38-45 градусів. Наповнені чани мінеральною водою, у деякі для підсилення ефекту кидають ще й букети лікарських трав, пише газета «Ясно».

Ефект, повірте, вражаючий!

Відчути таку райську… чи б то пекельну насолоду можна у селі Лумшори на Закарпатті.

Традиція паритись у чанах дуже давня. Зародилась вона в Австро-Угорській імперії, де їх розміщували біля джерел з цілющою водою, в яку необхідно було зануритись, розпарившись перед цим у котлі. Таку процедуру спочатку використовували для лікування поранень.

Ще у 1600 році у Лумшорах  було відкрито перший на Закарпатті лікувальний заклад, а з XVIII ст. вже на території населеного пункту діяв «Курорт Лумшори». Сірководною водою лікували хворих із порушеннями опорно-рухового апарату. Заповзятливі місцеві князі й торговці помітили, що вода у селищі тече прямісінько зі скелі і що вона мінеральна – цим і скористалися для організації першого так званого курорту.

Тут були встановлені дерев’яні ванни. Холодну мінералку люди наливали в дерев’яні корита і кидали в них розпечені на вогні камені. Після цього стрибали у воду. Далі з’явилися чавунні котли. Після Першої світової війни чани загубилися. У 1970-му Володимир Ап’ярі відкопав один із них у лісі біля струмка, другий знаходиться у Віденському музеї. До цього дня в селі зберігається старовинний чан, в якому підігрівають цілющу воду.

Колись, за радянських часів, там можна було купатися безкоштовно. Після важкої фізичної праці на полях, люди навіть із сусідніх сіл приходили паритися в лумшорські чани. Бажаючі могли розвести самостійно вогонь, заповнити посудину водою і митися там скільки завгодно.

Більше читай у свіжому номері газети «Ясно».

Купуй свіжий номер газети «Ясно» у кіосках або передплачуй на своїй пошті!

У продажу із 1 листопада.

zakarpatpost.net