Найпоширеніші осінні хвороби: які вони і як залишатися здоровим

З настанням холодів українці все частіше почали хворіти. Особливо ті, хто не встиг накопичити вітаміни за літо.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Чи можна уникнути осінніх хвороб та які вони бувають? Про це ми розпитали фахівця – сімейного лікаря Григорія Васильовича СМАЛІЯ, пише Укрінформ.

– Найпоширенішою проблемою восени для нас стають застуда та ГРЗ. За період тепла імунітет звикає «не боротися» із подразниками ззовні. Тому найменша прохолода та вологість б’ють по його слабких сторонах та можуть загнати на лікарняний.

Масове зараження вірусами і бактеріями в осінній сезон відбувається з кількох причин: знижується температура повітря, що загрожує переохолодженням. При цьому холодний дощ – часте явище восени і є висока ймовірність промокнути. Це знижує місцевий імунітет, слизові оболонки носа і горла у цьому випадку сильніше піддаються атаці вірусів і бактерій, які легше проникають в організм;

вологість повітря зростає, при цьому ще досить тепло, і віруси і бактерії в цих умовах активно розмножуються. Крім цього, сонце виходить рідше, а ультрафіолет, як відомо, має антибактерицидні властивості;

віруси і бактерії передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, тому у скупченому просторі (в громадському транспорті, торгово-розважальних центрах, магазинах, офісах), особливо в погано вентильованому приміщенні або ж за централізованої вентиляції, велика ймовірність заразитися і захворіти, маючи ослаблений імунітет.

– Як же успішно протистояти цим негативними проявами холодної пори року?

– Необхідний достатній сон. Хороший сон повинен тривати в середньому 8-9 годин, а в холодний період року сну потрібно більше, ніж влітку. Це має бути міцний сон, з вечора до ранку без пробудження.

Тепер щодо їжі протягом дня. Її повинно надходити достатньо, раціон має бути збалансованим, тобто їсти потрібно частіше (4-5 разів на день). Печиво і кава – звичне харчування офісних працівників, тільки послабить ваш імунітет. До всього потрібен підвищений вміст вітаміну С в їжі: цитрусові, малина, смородина, яблука тощо.

Якщо ви їдете в громадському транспорті, необхідно надягати медичну маску або закривати ніс і рот шарфом. На відкритій місцевості носити маску немає сенсу. Прийшовши на роботу або з роботи додому, потрібно помити руки, в ідеалі – обробити руки спиртовим розчином.

Провітрювання приміщення, в якому ви перебуваєте, слід здійснювати кілька разів на день. Це створює рух повітря, розчиняє речовини крапель повітря з вірусом і зменшує ймовірність захворювання.

– Що ж найліпше захистить від грипу?

– Безумовно вакцинація. Щепитися від грипу потрібно раз на рік у вересні-жовтні. При цьому людина має бути здоровою, або її проводять через 7 днів після перенесеної вірусної інфекції. Особливо щеплення від грипу показані всім, хто працює з людьми: лікарі, вчителі, психологи, офісні працівники. Вакцина, хоч і не дає 100-відсоткової гарантії, але значно знижує ризик захворіти. Навіть якщо ви захворієте після щеплення, то захворювання перебігатиме в легкій формі, зі швидким одужанням, та й імовірність ускладнень значно знижується, а ймовірність захворіти важкими формами грипу прирівняна до нуля.

– А чим небезпечне переохолодження?

– Переохолодження небезпечне зростанням патологічної флори та запальними процесами в організмі. Тож цистит також є одним із найпоширеніших явищ прохолодної осені. Він є характерним для жінок та проявляється болючим сечовипусканням. Щоб запобігти цьому захворюванню, одягайтеся по погоді, не сидіть на прохолодних поверхнях, намагайтеся уникати громадських вбиралень та вчасно лікуйте вогнища інфекцій.

Також можливий восени й розвиток дерматозу. Причинами виникнення дерматозу є переохолодження, а також послаблений імунітет. Рекомендації тут мають бути такими: повноцінний сон, дієта, відпочинок та уникнення стресів.

Поширеною причиною ж загострення у цей період виразки є те, що із настанням холодів люди починають більше вживати важкої калорійної жирної їжі, яка, у свою чергу, провокує загострення виразкових хвороб. Головне – не зловживати жирною їжею, пити мінеральні води, приймати ферменти та намагатися дотримуватися дієти.

– Часто у цей період люди скаржаться на «стрибки» тиску…

– Так, «стрибки» тиску також починають створювати нам проблеми саме восени. Зниження температури у цей час і стрибки атмосферного тиску негативно відбиваються на самопочутті людей, які страждають хворобами серця. Тому частіше гуляйте на свіжому повітрі, правильно харчуйтеся та стежте за своїм здоров’ям.

А ще восени часто турбує  алергія. Негативну роль відіграє пил з вулиці, який ми заносимо у приміщення. Тому обов’язково мийте руки та обличчя з милом після прогулянки, користуйтеся очисниками повітря та щодня здійснюйте вологе прибирання вдома. І за необхідності не забувайте про протиалергічні препарати.

– Багато хто восени починає скаржитись й на знижений настрій, почуття пригнічення, підвищену роздратованість. Що тут вдієш?

– Неписаний постулат: осінь – час для депресивних станів. Часом люди не лише не хочуть, а й не роблять нічого. Такий стан не можна запускати. Потрібно вживати заходи, щоб депресія не переросла у щось більш серйозне.

Потрібно у цьому разі перемістити акцент на себе –  зазирнути вглиб себе, побути наодинці і подумати над тим, що вас хвилює, і переключитися на щось приємне. Зробіть те, про що ви давно мріяли або хотіли. Це допоможе відчути себе потрібними і щасливими.

Якщо є можливість – поїдьте у відпустку, або хоч відпочиньте і забудьте про буденність на вікенд. Поїдьте кудись з друзями чи сім’єю, щоб набратися сил для нових починань.

Одне слово, ваше самопочуття – у ваших руках! Більше гуляйте, зустрічайтеся з друзями, відвідуйте кіно. Наповнюйте своє життя гармонією та позитивом. І самі розфарбовуйте його яскравими кольорами.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

zakarpatpost.net