Вона купалася в дівочій крові та знущалася над закарпатцями

За легендою, біля Невицького замку вночі ходить Поган-Діва. Колись нібито вона була дуже лютою володаркою фортеці, яка купалася в дівочій крові, знущалася над закарпатцями. Її розправи були настільки жорстокими, що погана слава про неї докотилася аж до короля Матяша, який сам приїхав у Карпати для того, щоб її покарати. Це йому вдалося, але її примара досі ходить лісами і лякає людей.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Кажуть, що коли Поган-Діва вирішила звести на горі неприступну фортецю, вапно для міцності наказала гасити не лише білками яєць (що було поширеною практикою), а й материнським молоком. Стогін стояв над долиною Ужа, від голоду хворіли та помирали немовлята — та Поган-Діва лише посміхалася. А коли замок було зведено, любила царівна сидіти біля вікна та слідкувати за перехожими. Хто йшов повз твердиню і не кланявся, шапки не знімав, ризикував поплатитися життям — вояки відрубали йому голову.

Звісно, усе це легенди, але реальним прототипом Поган-Діви була графиня Ержийбет Баторі, яку справді у 1611 році за знущання над закарпатським народом засудили до смертної кари. Про це газеті «Закарпатські оголошення» розповів відомий ужгородський археолог Олександр Дзембас. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net