Вражаючі факти про корені закарпатських дерев

Ліси – наше безцінне багатство, а природа – наша рідна домівка. Закарпатські дерева насправді ще більш унікальні, ніж ми собі думаємо.

Особливо, якщо мова йде про те, що ми не бачимо – про корені.

Чи знали ви, наприклад, що максимальна су мартина довжина коренів сосни досягає п’ятдесяти кілометрів.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

На нашій планеті є також рослини, коріння яких проникають особливо глибоко під землю. Абсолютним рекордсменом у цій номінації є дикий інжир, адже його коренева система заглиблюється на сто двадцять метрів. Наш рідний дуб знаходиться на другому місці, його коріння іноді проникають на сто метрів під землю.

А от мохи взагалі не мають коренів. Вони прикріплюються до грунту або дерева за допомогою ризоїдів – виростів, зовні нагадують коріння, але на ділі це нитки, що складаються з однотипних клітин.

Лишайники трохи складніші, але і їх коріння теж не є корінням. У одного типу коріння – це частина загального тіла, що проходять наскрізь гіфи гриба, а у іншого типу лишайників в нижній корі існують нарости для кріплення до субстрату, які називаються ризинами.

Взагалі сучасні дослідники переконані, що рослини наділені почуттями, інтелектом, володіють пам’яттю, відчуттям часу, можуть розрізняти кольори і спілкуватися між собою або застерігати один одного. Вони вміють розпізнавати загрозу, тремтять від страху й можуть кликати на допомогу. Здатні взаємодіяти один з одним і іншими живими істотами на відстані, розрізняють настрій і наміри людей. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост