Чи знаєте ви, де знаходиться острів, на якому колись варили самогон і була резиденція доньки хана

А ще там козаки перемогли військо Речі Посполитої

Дніпро, головна водна артерія столиці, ділить Київ на дві частини, а посередині знаходиться дивовижної краси острівець. Він називається – Труханів острів. Кияни та гості міста там часто відпочивають влітку. А от тим українцям, хто про нього лише чув, але нічого не знає, газета «ЯСНО» сьогодні проведе екскурсію.

  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

Резиденція дружини Святополка?

Колись острівець був півостровом. На Русі за часів правління княгині Ольги тут було поселення, що називалося Ольжище.

Щодо назви, то існує гіпотеза, що там наприкінці ХІ століття знаходилась резиденція доньки половецького хана Тугорхана, що була дружиною київського князя Святополка. Крім того, є ще одна версія,  згідно з якою острів почали називати так від розмовного слова трухан, що означає індик. Тобто вірогідно, що там колись давно розводили індиків.

Як свідчать археологічні знахідки, Труханів острів є одним з найдавніших на Дніпрі. Перші сліди людської присутності з’явилися там ще у V-IV тис. до н. е. Минулі тисячоліття залишили на острові сліди скіфів (VІ-V ст. до н. е.), ранніх слов’ян (ліпний посуд, І тис. н. е.), а в давньоруський час тут Х-ХІІІ ст. тут з’явилися окремі поселення. До 1777 р. острови Муромець та Труханів були одним цілим, хоча під час повені дніпровські води могли переливатися через перешийок. Виритий 1777 р. канал швидко перетворився на протоку, яку називали Чорторий. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост