За гроші, які лікарням дали на коронавірус, там скуповували дорогущі меблі

11 березня в Україні було оголошено карантин у зв’язку із поширенням коронавірусу. За 100 днів епідеміологічна ситуація в країні значно змінилася, кількість хворих росте щоденно.
Про це повідомляє  УП
  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

У перші тижні карантину одеська інфекційна лікарня, виправдовуючи неконкурентну процедуру закупівлі пандемією, почала активно скуповувати меблі та інше приладдя на кшталт тумб та диванів за дуже високими цінами.

У Дніпрі міська клінічна лікарня №8 хотіла без тендеру  віддати 2,4 млн грн на ремонт приміщення та сантехнічних мереж. Відсутність конкурентної закупівлі пояснювали боротьбою з коронавірусом, однак ремонтні роботи взагалі не входять до такого переліку.

Відділ охорони здоров’я Сумської міської ради закупив апарати ШВЛ, однак, судячи з термінів, вони їм не горять. Виробник нині мабуть найдоступніших по ціні в Україні апаратів ШВЛ “Ювент-Т” компанія “Ютас” за умовами договору має поставити відповідні апарати протягом 3 місяців, що насправді не дуже швидко, враховуючи епідеміологічну ситуацію.

При цьому, в ситуаціях із закупівлею аналогічних апаратів у посередників, строк поставки коливався від 5 до 10 робочих днів з моменту отримання заявки. Більше того, у посередників такі апарати продавались зазвичай за значно нижчою ціною: у нашому випадку “Ютас” продав ШВЛ за ціною 647 тис. грн, натомість у посередників ціна на них коливалась від 518 до 548 тис. грн.

Тобто виробники в умовах пандемії вирішили скористатись своїм привілейованим становищем та браком спеціального медичного обладнання на ринку, почавши зловживати цим, зокрема і необгрунтованим підняттям цін.

Випадки переплат та махінації на грунті коронавірусу – не поодинокі.

 

Більшість замовників взагалі почали закуповувати за скороченою процедурою пальне, роботи та товари, які не призначені для боротьби із наслідками пандемії. 

Наприклад, Київська районна адміністрація Одеської міської ради провела капітальний ремонт та заміну віконних блоків.

Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка уклав за “ковідною процедурою” договір майже на півмільйона гривень на капітальний ремонт даху.

Лиманська районна рада Одеської області проводила поточний ремонт кабінетів адмінбудівлі.

Не менше ніж 1,9 млн грн замовники витратили на бензин, який до переліку товарів та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання COVID-19, не входить.

Судячи із вказаних у договорах строках поставки, ніякої нагальності у проведенні закупівлі та ігноруванні конкурентних процедур немає.

Відповідно до умов договору, що уклав Мелітопольський онкологічний диспансер (закупівля ліків на півмільйона гривень), строк поставки товарів “з моменту підписання договору до 31 грудня 2020 року”.

Велика вірогідність, що у разі, якщо б замовник провів відкриті торги, то зміг би купити ліки (той самий Налоксон) дешевше навіть в роздрібній аптеці, забезпечивши більшу кількість пацієнтів.  Повний текст читай тут. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост