Закарпатці вперше голосуватимуть по-новому. Як саме?

Зараз не будемо вдаватись до обговорення тих, хто прагне очолити ОТГ. Серед них є як порядні люди, так і ті, хто за рахунок влади прагне лише збагатитися. Так було і раніше, так буде і зараз , пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Натомість зупинимось на змінах, із якими доведеться зіштовхнутись під час голосування.

На попередніх виборах можна було кандидувати самовисуванцем в громадах до 90 тисяч виборців. Це була планка, більші міста мали лише партійне висування. Тобто до 90 тисяч висування самостійне або від партії – у кандидата був вибір. Зараз цю планку знизили до 10 тисяч, по суті, забравши можливість у лідерів громад іти в депутати місцевих рад самовисуванцями.  Тобто майбутні місцеві депутати та мери будуть змушені іти на поклон до партійних вождів, аби потрапити в місцеву політику.

Аналітик Ігор Ткач дещо розчарований запропонованими змінами до Виборчого кодексу. Усі сподівалися на якусь дійсно нормальну виборчу реформу, але її немає.

 «Внесені новою владою зміни в частину Кодексу, що стосуються місцевих виборів, свідчать про те, що місцеве самоврядування заганяють юридичним батогом в партійні стайні. Усе так сконструйовано, що в цьому немає сенсу. Багато кандидатів не погодяться на це рабство, тому якість кандидатів буде гірше посереднього. Виборці не мають чого сподіватися на місцеве самоврядування через диктат партій, імперативний мандат і бюджетний шантаж», – каже експерт.

А от щодо партій, то тепер вони повинні представити відкриті списки – і це буде новиною для виборців.

На виборчих дільницях кожному громадянину видаватимуть по 4 бюлетені для: 1) голосування за голову громади (мера); 2) голосування за політичну партію до ради громади, яка має більше 10 тисяч виборців, або ж голосування за мажоритарного кандидата у своєму окрузі у менших громадах; 3) голосування за політичну партію до районної ради (тепер на всіх рівнях); 4) голосування за політичну партію до обласної ради.

Тобто спочатку треба буде обрати партію, як і раніше, поставивши позначку у клітинці напроти назви партії. А далі треба буде визначитися і з конкретним кандидатом від цієї партії, вписавши номер обраного зі списку. Якщо такий номер не вказати, то буде врахований тільки голос за партію.

Оскільки в результаті адміністративної реформи сформувалися Об’єднані територіальні громади, зменшиться і загальна кількість депутатів.  Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост