ШОК! На Закарпатті закрили Вільшанську психлікарню

Із цього приваду не змовкають дискусії, люди розчаровані, зневірені і злі.

Ось, що написала ужгородка Власта Рейпаші.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Текст цитуємо без змін:

Шановний Володимир Зеленський !
Шановні народні депутати !
Шановний пане Михайло Рівіс !
Шановні обласні депутати !
До вас звертається населення Закарпатської області. Так, так, саме населення області хоче запитати у Вас: чому?
Чому завдяки, або під прикриттям медичної реформи, хочуть закрити КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги с. Вільшани» ЗОР.
З цим запитанням звертаються до Вас пацієнти , які неодноразово тут лікували свої душевні захворювання. Вони, виходячи зі свого важкого життєвого досвіду, стверджують, що саме цей заклад є одним із кращих по відношенню до них! Тут їх ніколи не били, не називали «дурнями», кожен із них мав рівні права незалежно від становища у суспільстві, товщини гаманця, політичних чи релігійних переконань. Кожен відчував себе людиною,відчував себе потрібним. Ніколи не було поділу між хворими, яких просто знайшли на вулиці і привезла міліція, і хворими , яких привезли родичі, або тими, які були переведені з інших закладів. Всі на однакових правах мали ліки, їжу, одяг, тепло і людске ставлення, якого так мало у закладах подібного типу.
Медичні працівники психіатричної лікарні с. Вільшани кожен день прокидаються зі співчуттям і розумінням того, що будь-хто, будь-коли з нас може опинитися у такому становищі як ці хворі. Навіть Ви можете опинитися на місці пацієнтів! Бо з багаторічного досвіду бачимо, що такі захворювання не обирають за статусом, віком, товщею гаманця чи будь-яким іншим критерієм. Захворіти може кожен!

Медичні працівники теж питають Вас: чому?
Чому наш заклад , якщо ми вже багато років сумлінно виконуємо свою роботу? Ми бачимо ці знедолені душі, серце розривається від жалю і бажання допомогти стає ще сильнішим!
Завдяки реформі, яка мабуть не продумана щодо психіатричного профілю, заклад скоротили з 200 ліжок до 75. Виникає питання: якщо лікарня при 200 ліжок була заповнена та навіть періодами переповнена пацієнтами, то що? Психічнохворі з безперервним типом перебігу з ремісіями низької якості всі вилікувалися? Бачимо, що ні. Через деякий час ремісії закінчуються, і вони ходять по вулиці. Як каже громадськість — неохайні, голодні, з неадекватною поведінкою. А ми їх не можемо прийняти і пролікувати, бо нам скоротили ліжка!
В результаті скорочення ліжкового фонду також відбулося скорочення медичного персоналу.
Оскільки лікарня знаходиться за 45 км від районного центру, то всі працівники , які працюють тут, залишилися без роботи.
Ось і результат медичної реформи: українці, безробітні та психічно хворі — на вулиці.
Те ж саме хочуть запитати Вас громадяни Закарпатської області , які не мають відношення до лікарні. Бочимо з досвіду декількох місяців, що психічнохвора людина не може розгулювати по вулиці під час загострення свого психічного стану. Це наражає на небезпеку і цю людину, і всіх оточуючих. Не можна таких людей тримати, мов в’язнів, але що робити, коли вони загрожують своїми діями суспільству?……
Чому б не полегшити страждання такої людини? Пролікувати її в спеціалізованому закладі та уникнути тим самим лиха. Незабаром наші діти підуть до школи. Чи Ви просто спокійні за себе й своїх близьких , а там за вікнами якось буде?
А далі аналіз , до якого здатна кожна людина. Якщо у маленької дитини забрати батьків, дім, що з нею буде? Якщо у нашого пацієнта забрати право на медичну допомогу? Так, так забрати! Бо виділити на їжу, лікування, одяг, зарплатню персоналу 14% від потреби — це вирок.
Ви вважаєте нормальним, що майже півроку хворі харчуються лише з благодійних внесків. Ви би хотіли так??? На даний час лікарня у майже безнадійній ситуації. Грошей не вистачає ні на що. У прямому сенсі цього слова лікарня мусить вибирати між голодною смертю пацієнтів та персоналу. Про закупівлю якогось елементарного майна (лампочок, побутової хімії, засобів особистої гігієни тощо) взагалі не йдеться.
Їжу привозять волонтери, це вважаєте нормальним?
Поясніть чому? І замисліться хоч трохи, чи можна так поступати?” – йдеться у дописі. Більше цікавих новин та живих історій читай в газеті ЯСНО. Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76075. ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост