Найбільше закарпатці люблять читати газету ПОРАДИ. Листоноші розповіли про робочі будні

Чи не єдина професія, яка не зазнала великих змін впродовж століття – це  діяльність листоноші. Як і раніше люди цієї спеціальності з важкими сумками, наповненими газетами, листами, незважаючи на негоду, обходять чи об’їжджають на велосипеді майже кожне селянське подвір’я, розповідають новини, спілкуються з людьми. І хоч тепер селяни більшість новин дізнаються через мережу Інтернет, а виділити з сімейного бюджету  гроші на передоплату друкованих видань дедалі складніше, через що  преси та листів у сумках поштовиків поменшало, та все ж професія листоноші досі затребувана. Адже працівники пошти є справжніми рятівниками для людей старшого віку, яким доставляють пенсії та надають послуги зі сплати платежів, пише dubove.info

• Передплати газету ПОРАДИ зараз! Індекси 91145, 91146

Тож про будні й специфіку роботи листоноші говоримо з начальником поштового відділення зв’язку смт Дубове Світланою Маукшинською. 

Як розповіла Світлана Маукшинська, нині у відділенні працює 7 поштовиків та 3 оператори, які надають послуги зв’язку близько 11-тисячному населенню Дубового, Нижнього Дубовця та Верхнього Дубовця. 

  • Кожна з наших листонош –  Олена Магей, Наталія Аннишинець, Світлана Попович, Марія Странтура, Марія Сойма, Марія Цубера – працює у відділенні майже по 10 років. Найбільший стаж роботи має Олена Декет, вона присвятила цій справі 14 років. Попри невелику заробітну плату, яку мають наші працівниці, вони старанно та відповідально виконують свою роботу, – зауважує начальник відділення.  

Важка сумка через плече і кілька кілометрів пішки чи на велосипеді – такі робочі будні селищних листонош.  Вони доставляють адресатам листи й газети, а ще пенсії та соцдопомоги. Працівниці пошти розповідають, що дубівчани охоче передплачують періодику. Найбільшою популярністю серед місцевих жителів користується районна газета «Дружба», полюбляють читати селяни й неймовірно популярне на Закарпатті видання «ПОРАДИ», всеукраїнську газету «Експрес». Та не тільки доросле населення цікавиться пресою, маленькі дубівчани є постійними передплатниками дитячих журналів «Малятко», «Країна фантазій», «Розумашки». 

Не втрачає своєї популярності й епістолярний жанр. Листоноші нерідко доставляють адресатам листи та листівки.  
Світлана Маукшинська розповідає, що вже більше 5 років відділення зв’язку проводить акцію «Напиши листа св. Миколаю» серед маленьких дубівчан. І варто зазначити, що чимало дітлахів з радістю пишуть листи святому. 

  • Попри нові технічні можливості, традиційний спосіб листування для деяких людей залишився найбільш близьким та звичним. До того ж, звичайною поштою користуються не лише для офіційної кореспонденції – багато хто надсилає й особисті листи, – зауважує начальник відділення. 

Аби доставити адресатам кореспонденцію, поштовикам доводиться долати по кілька кілометрів шляху. Скажімо, до мешканців урочища Пасічна, що знаходиться за 6 км від центральної частини селища,  у літній час листоноші добираються на велосипедах, взимку дещо трудніше – доводиться йти пішки. А ось доставляти пошту дубівчанам, що проживають на пагорбах та в горах, можливо тільки пішки. Для виконання своєї роботи кожен працівник забезпечений велосипедом, до речі, кілька років тому їх придбав для робітників поштового зв’язку нардеп Василь Петьовка. Крім того, компанія видає листоношам спецодяг та спецвзуття. 

Зараз дубівські зв’язківці проводять серед населення кампанію з передплати періодики. На жаль, через те, що фінансові можливості у більшості мешканців селища невеликі, передплата на деякі видання може бути меншою, ніж зазвичай.  

Окрім доставки кореспонденції, до обов’язків листоноші входить й надання адміністративних послуг, продаж лотерей та страхових полісів, поповнення рахунків абонентів мобільного зв’язку та інше. 
Щоденно, окрім неділі, у відділенні працюють каси і оператори Євгенія Крегул, Наталія Ціпіньо та Галина Ухаль  приймають від місцевих мешканців абонплату за спожиту електроенергію, комунальні послуги й інші види платежів. Крім того, у відділенні діє й  поштовий міні-маркет, де можна придбати кореспонденцію, марки, конверти та інше. 

Однак, незважаючи на всі труднощі, працівники відділення люблять свою справу й намагаються сумлінно її виконувати. За це мешканці Дубового їм щиро вдячні. Л. БІЛАК • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост