Чому закарпатці на релігійні свята перетворюються на самогубців

Чому традиції – це не завжди добре?

Почнемо з релігійних, адже саме вони становлять основну частину звичаїв в українських родинах.

Ні-ні, сама релігія тут ні до чого, адже про неї люди, які показово б’ють поклони у церквах і хрестяться біля кожного хреста, думають найменше, пише газета ЯСНО.

Здавалося б, найбільші християнські свята – Великдень та Різдво – мають нести в душі наших людей щось позитивне, якусь радість, надію, духовність. Та чи так це є. Походи у церкву часто супроводжуються фотографуванням та виставлянням себе у Інтернеті, особливо на Пасху. Потім між жінками хвальба і заздрість – хто у що одягнувся, хто який кошик має, у кого як прикрашено страви. Але й це ще не все. Після цього починається найголовніше – те, що ніколи не проповідував Христос і що є невід’ємним атрибутом свята для наших земляків: застілля.

Тут уже починаються справжні марафони між ґаздинями: у кого щедріше накритий стіл, хто більше наготував, купив до свята нові меблі, хто яку зачіску зробив. Список можна продовжувати дуже довго, адже перед гостями жінкам хочеться похизуватись, отримати похвалу на свою адресу.

Та й це ще нічого, жага до схвалення – природне почуття людини. І хоч це й не найкраща якість, та з нею можна змиритись. Справжня біда – обжирання за святково накритим столом. Тут уже треба втиснути у себе якомога більше  смачних, смажених і жирних наїдків. І це після сорокаденного посту, бо ж багато хто його дотримується.

Хіба це – не самогубство для людини? Власними руками, виделкою та ножем українці на свята добровільно себе позбавляють найціннішого скарбу – здоров’я. Гастроентерологи в один голос запевняють, що після свят у них просто бум пацієнтів, із якими нерідко вони не встигають впоратись. Це ж стосується різних пікніків, які полягають не у вилазці на природу, а в змаганні на поїдання шашлику, Нового року та Днів народжень, весіль та різних ювілеїв. Ну як вам така традиція? Чи треба її дотримуватись? Хіба десь у Біблії про таке пишеться? Хіба Син Божий помер за те, аби на його честь люди перетворювалися на самогубців? Так зробив лише Юда, але він повісився і помер миттєво,  а українці вбивають себе повільно і цілеспрямовано, протягом років • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост