Закарпатська монахиня створює ікони із бісеру

Створити ікону з бісеру — мрія кожної майстрині-рукодільниці. Але для цієї роботи потрібне не лише творче натхнення, адже  оздоблення ікони означає єднання людини з вищими силами Всесвіту.

Тож той, хто їх створює, має мати чисту та щиру душу, любити свою справу, а ще важливо досягти духовної й естетичної гармонії. Тільки за таких умов образ буде виконувати роль духовного оберега.

Ось такі святі  обереги вже кілька років поспіль створює матушка Анна Савула з Дубового. Вона трудиться над оздобленням ікон бісером. Її роботи прикрашають оселі та храми не тільки в Україні, а й за кордоном. Про мистецтво оздоблення ікон та творче хобі матушки Анни  – у нашому матеріалі, пишеdubove.info

Матушка Анна  вперше захопилася оздобленням ікон ще малою дівчиною. Якось побачила, як тітка, яка теж була матушкою, акуратно прикрашала бісеринками святий образ, і ця робота її зачарувала та захопила. Тож захотілося і собі прикрасити образ. – Мені було років 9, коли я вперше побачила, як оздоблює тітка образ бісером. Однак сама спробувала майструвати у підлітковому віці. Перший виріб – ікона Казанської Божої Матері, яку подарувала знайомим, а після цього мені сподобалося радувати своїм мистецтвом людей. Друга ікона була св. Миколая Чудотворця, яку придбали до Росії, – розповідає матушка Анна. З того часу  майструє чи не щодня.

Нині у колекції майстрині понад 60 робіт різних розмірів. Найбільша робота, яку довелося оздоблювати, – картина «Тайна вечеря» розміром 160х110 см. На неї витратила 2 тижні.Процес роботи з прикрашення ікон довгий та клопіткий. Найперше, матушка заготовляє основу для образа з ДВП, на яку прикріплює придбану заготовку-макет. Відтак, починається творчий процес. Фон картини майстриня оздоблює спеціальним піщаним матеріалом, а персонажів ікони – бісеринками. Кріпляться як бісеринки, так і декоративний пісок до картини за допомогою клею. – Ця робота вимагає зосередженості та естетичного смаку. Іноді складніше зробити фон самої ікони, ніж викласти бісерини на образі. Адже піщаний блиск досить неслухняний, а його треба акуратно та рівномірно розподіляти на картині. Однак головне – до роботи можна приступати тільки з легким серцем і добрими думками. Тоді й образ випромінюватиме добро та любов, – розповідає про процес роботи матушка Анна. Зазвичай майстриня трудиться над оздобленням ікон від кількох днів до кількох тижнів. Свої роботи матушка викладає на інстаграм-сторінці, через яку про творчу справу й дізнаються шанувальники такого мистецтва. 

– Частіше оздоблюю ікони на замовлення. Хтось хоче придбати святий образ для себе, хтось – у подарунок на весілля, хрестини чи інші урочистості, – каже матушка.Саме через інтернет й більшість робіт майстриня продала не тільки по всій Україні, а й за кордон – до Москви та Чехії. Кілька ікон навіть прикрашають православні храми. Зокрема, одна така ікона є у Свято-Георгіївському храмі с. Калини.   Матушка Анна переконує, що не зупинятиметься на досягнутому, тож і   надалі творитиме красу. Адже це заняття допомагає не тільки їй розкрити творчий потенціал, а  приносить естетичне задоволення та духовну втіху іншим. 

ЗакарпатПост