Ноутбуки, планшети, телефони – стежать за нами, знімають фото та відео, коли їм заманеться

Експерт у сфері інформаційних технологій та ІТ-безпеки Ігор Ашманов взагалі заклеювати камери смартфонів і планшетів. Фахівець каже, що таким чином за людиною можуть спостерігати або спецслужби, або різні недоброзичливці. Утім якщо ви не ведете незаконну діяльність, боятись потрібно не цього, а іншого, пише газета ЯСНО.

•Золотце, купи газету ЯСНО

За його словами, вся техніка з камерами – ноутбуки, планшети, телефони – стежать за нами, знімають фото та відео, коли їм заманеться.

«Не дарма Марк Цукерберг, засновник Facebook, технічно дуже просунута людина, заклеює камеру своєму ноутбуці – і почав робити це ще 7 років тому! – каже Ігор. – Ваш телефон завжди вас «слухає», завжди визначає ваше місце розташування, і постійно дивиться в камеру на вас – навіть коли, здавалося б, не активний. При цьому телефон розуміє, якщо знімок зроблений в кишені, і на екрані темно. Знімки ж з людьми, якимось ситуаціями апарати відправляють на «центральні сервера»… До даних з апаратів з Android мають доступ не тільки виробники телефону. І це варто мати на увазі кожному, хто жити не може без телефону та Інтернету.

Як наголошує фахівець, навіть якщо телефон вимикати, коли людина ним не користується, це не допоможе.

«Треба розуміти, що каналів стеження багато, – переконує він. –  Треба намагатися не робити нічого компрометуючого. Тому що навіть якщо ви вважаєте, що телефон вимкнений, далеко не факт, що це так. Гарантія відключення – вибрати батарею з апарату. Майже всі сучасні телефони мають незнімну батарею. З виключенням теж не все просто: апарат може програвати вам анімацію виключення і гасити екран – але залишатися активним. Є інший варіант, як ускладнити стеження – купити «бабушкофон» на кшталт Nokia 6610 і взагалі не користуватися смартфонами».

Ігор Ашманов також переконує, що менеджери Telegram, WhatsApp, Viber,  Facebook, Direct у Instagram хоч і шифрують інформацію, але не є цілковито безпечними.

«Від електронної пошти вони більш надійні, але ми розуміємо… це ж маркетинг. Простий приклад: знаєте, що публічна пошта (наприклад, Google) «читає» вміст ваших листів? Вона пропонує вам рекламу того, про що йшла розмова в листах. А Google за законом зобов’язаний передавати інформацію розвідці. Аналогічно влаштовані всі комунікаційні сервіси: звичайно, читають не живі люди, а штучний інтелект з лінгвістичним аналізом. А операційна система Windows має вбудованого клавіатурного шпигуна, який всі ваші натискання клавіш відправляє в Microsoft», – заявляє програміст.

Також він радить не зависати годинами у соцмережах і не виставляти всі підряд фото з приватного життя, бо тоді вами можуть зацікавитися і живі злочинці, не лише маркетингові компанії.

«Соцмережі – на мою думку – це масове зомбування людей. Це дресирування натовпу, натаскування на виконання чогось за командою, – наголошує Ігор. –  Механізм простий: більшості людей не вистачає уваги до себе, а тут скажуть, що ти талановитий кулінар або схожий на знаменитість. Приємно! Розвага? Там є все для цього! Можеш пройти тест, якою твариною ти був у минулому житті! Потім ти неодмінно поділишся своїм відкриттям із друзями. І вони теж захочуть пройти тест і дізнатись результат. Дресирування, яке я маю на увазі, полягає в кнопочці  «поділитися». Такий же зміст несуть флешмоби: облий себе водою, або напиши, як тебе зґвалтували. Так тренують бездумну масову поведінку. Мені кажуть – я роблю: всі побігли, і я побіг. Той, хто збирає масові дані, ставить позначку: ось ці користувачі схильні вестися на масові дії. Робота така ж, по суті, як в «групах смерті» (які далеко не найстрашніше, що зараз є в мережі). Дресированим масам людей можна підкидати завдання все складніше, і вони охоче їх виконають!» Тому майте це на увазі і не піддавайтеся масовим провокаціям у соцмережах, не носіть з собою телефон бодай у ванну та туалет… Адже потім можете про це дуже пошкодувати • Цілу історію читай у свіжому номері газети ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост