Чому шкідливо ходити на каблуках?

Туфлі на високих підборах є в гардеробі у кожної жінки. І багато хто поповнює запас взуття кожен сезон, аби мати стрункий і сексуальний вигляд. Але чи зручно так пересуватися? Ні. А чи безпечно? Також ні! Взагалі, медики переконують, що ходіння на підборах шкідливе! – пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

По-перше, взуття на підборах деформує передню частину стопи: при ходьбі на неї йде посилений тиск, і пальцям доводиться неприродно стискатися. Погіршує ситуацію вузька колодка взуття. Викривлення передньої частини стопи виливається в некрасиві нарости, або «кісточки», які є свідченням поперечно-поздовжньої плоскостопості. Щоб переконатися в цьому, досить поглянути на ноги Вікторії Бекхем. Вікторія не розлучається з каблуками ні на день, і тепер її чекає операція з видалення шишок і спеціальні вправи для ніг. Така ж проблема у актриси Тільди Свінтон і у моделей Наомі Кемпбелл і Іман.

Другий  головний біль для любительок високих підборів обіцяє проявитися не відразу, а приблизно через 10 років регулярного носіння такого взуття. Так зване ахілове сухожилля, яке проходить від п’яти до м’язів ікри, через неприродне положення ноги «зсихається» і стає менш гнучким. З віком це сухожилля звикає до підйому, ходити на плоскій підошві стає все складніше, а при бігу або швидкій ходьбі відчувається біль, як при розтягуванні.

Ходьба на підборах  негативно впливає і на поставу, адже доводиться піднімати ногу вище звичайного і переміщати центр ваги вперед, згинаючись у попереку, щоб утримати рівновагу і не впасти. Це збільшує ризик защемлення хребців, яке обернеться різкими болями в попереку і шиї, а потім і радикулітом. Не кажучи вже про те, що падіння на високих підборах – це великий шанс заробити вибитий суглоб або перелом щиколотки • Більше цікавих історій читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост