Закарпатка побувала у країні бігунів, велосипедистів, чистоти та незвичних будинків

Слово Норвегія означає «шлях на північ». Багато тисяч років тому ця країна ховалася під величезним шаром льоду.

Природа Норвегії надзвичайно різноманітна. Ставлення до навколишнього світу у мешканців дуже дбайливе, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Там не можна побачити сміття на дорозі, при дорозі, чи в парку, в лісі, в заповіднику. Ніде немає жодного папірця. Культура на вищому рівні. Варто повчитись від них, як дотримуватися чистоти, як любити природу, любити своє. У місцях скупчення туристів розміщені контейнери для відходів, усе прибрано. Можливо, десь сміття і є, але проїхавши 2,5 тисячі кілометрів лише самою Норвегією, ми цього не бачили. Всюди гарно, чисто, акуратно. Браконьєрів там також немає», – запевняє Мирослава Беца.

Екологічна ситуація в Норвегії майже на першому місці у світі. Із 2020 року у них будуть заборонені автомобілі, які викидають гази, там будуть їздити тільки електромобілі. Зараз кожна друга машина уже є електрокаром. Основний засіб пересування в Норвегії – велосипеди. Норвежці віддають перевагу такому виду транспорту в будь-яку погоду.

«На вулицях хоч-де можна побачити велосипеди, самокати, електросамокати. Їх ніхто не краде, не розбирає на деталі. Катаються і молоді, і старі. Також там надзвичайно розвинений біг, бігають і дорослі, і діти, і люди старшого віку. Біжать у будь-яку погоду. Нікого не спиняє дощ, там це – нормальне явище. Всі бігають за розкладом. Відмазок немає ні для кого», – ділиться думками Мирослава Беца.

Здивувало дівчину і те, що у Норвегії дуже простенькі невеличкі будиночки. «Там, як в деяких регіонах України, немає великих будівель, багатоповерхових замків, усе надзвичайно просто. На вікнах занавісок немає, немає воріт, ніякої огорожі. Будинок за будинком розташовані поруч. Скажімо, ми відвідали столицю – Осло. Це місто дуже цікаве в архітектурному плані. Жоден будиночок, жодна споруда не має стандартної класичної прямокутної форми, вони неправильної форми, просто дивовижні. Коли ми гуляли, казали, що вони курять. Як можна таке вигадати! Не вкладається в голову! Виглядає дуже шикарно. У той же час архітектура дуже сучасна, у стилі мінімалізму, без звичних для нас куполів, колон. На кожному даху росте зелена трава. При цьому вони – не плоскі. Їхні дерев’яні будинки трохи нагадують такі, які можна побачити в Карпатах. Видно, у всіх горян є дещо спільне», – стверджує Мирослава Беца • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост