Рада ухвалила законопроєкт про оподаткування Google, Facebook та Netflix. Що це означає?

Оподаткування інтернет-гігантів має принести до бюджету України мільярди гривень на рік.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №4184, який зобов’яже інтернет-гігантів, як Google, Facebook та Netflix, сплачувати податки до українського держбюджету.

Документ підтримали 283 нардепи, передає ТСН з посиланням на пресслужбу Ради. 

Згідно із законопроєктом, міжнародні компанії, які працюють в інформаційному просторі України і заробляють на мережевій рекламі, будуть платити податки в Україні, зокрема податок на додану вартість (ПДВ).

Закон спрямований на збільшення доходів держбюджету від ПДВ за рахунок залучення до оподаткування ПДВ нерезидентів, а також на створення умов для ефективного і необтяжливого адміністрування процедур, повʼязаних зі сплатою податку.

Документ виключає норму з Податкового кодексу, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок. Також звільнено від оподаткування ПДВ електронні послуги доступу до освітніх (навчальних) ресурсів.

Як повідомляв голова Мінкульту Олександр Ткаченко, зокрема оподатковуватимуться такі послуги:

  • постачання зображень або текстів, зокрема фотографій, електронних книжок і журналів;
  • постачання аудіовізуальних творів, відео на замовлення, ігор, азартних ігор;
  • надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх і розважальних електронних ресурсів;
  • надання в користування хмарних технологій;
  • постачання (передавання прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення й електронного обладнання;
  • надання рекламних послуг в інтернеті, мобільних додатках і в інших електронних ресурсах.

Зазначимо, дія закону торкнеться таких гігантів, як Facebook, Netflix, TikTok, YouТube, Google, Viber, Apple, Microsoft, Wargaming Group, Bloomberg та інших, але не застосовуватиметься до простого користувача соцмереж і пошукових сервісів.

ЗакарпатПост