Проти кору – батогом по спині. Як зцілювали у Середньовіччя

Багато людей і зараз неохоче відвідують лікарів, називаючи їх методи лікування варварськими і негуманними. Але насправді, якщо згадати, як хврорих намагалися зцілити кілька століть назад, сучасні препарати і процедури здадуться нам справжнім раєм, пише Рамблер. Отже, ми пропонуємо вам найбільш дивні способи лікування, які ми, на щастя, не застали, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Переливання крові

У XVII столітті лікар Жан Дені вбив десятки, якщо не сотні, європейців. Але неспеціально, – медик всього лише був упевнений в ефективності переливання крові від баранів хворим людям. Доводи фахівця звучали настільки переконливо, що засумніватися в його методі не наважився ніхто. Про сумісності тканин в ті часи лікарі не знали, а тому чітко слідували рекомендаціям Дені.
Після того, як пацієнти від такого переливання крові гинули один за іншим, парламент заборонив проводити подібні операції.

Побиття проти кору

У XV столітті в Шотландії з кором було вирішено боротися радикальними методами, а саме – за допомогою прочуханки від ката. До пацієнта приходив кат з різками і бив його. Вважалося, що побиття повинне зцілити хворого, і частково воно діяло саме так. Але справа лише в тому, що після такої процедури хворий просто фізично не міг вийти з дому і був змушений дотримуватися постільного режиму.

Позбавлення від злих духів

Вавилонські знахарі були переконані в тому, що людина починає хворіти після того, як в нього проник злий дух. А значить, щоб вилікувати пацієнта, необхідно злого духа вигнати. Тут кожен діяв так, на що був здатний: хтось поїв хворого нудотним зіллям, хтось обзивав пацієнта і плювався на нього, а інші і зовсім показували стражденному оголену п’яту точку. Вважалося, що всі ці методи неодмінно змусять злого духа покинути бідну людину • Більше цікавих новин читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост