Склад Закарпатської митниці поповнюється делікатесами із трюфелів

Вчора ввечері, 11 жовтня, інспектори управлінняборотьби з контрабандою та порушеннями митних правопорушенням Закарпатськоїмитниці не дозволили двом перевізникам так званих «італійських мікроавтобусів»завезти на митну територію України незаконні бренди та делікатесні продуктихарчування, орієнтовна вартість яких перевищує 200 тис грн.

У першому випадку, 46-річний буковинець,повертаючись з Італії на автобусі марки «SETRA»через митний пост «Тиса», під час проходження митного контролю задекларував лишевживані речі (одяг та взуття). Під часусного опитування заперечивнаявність будь-яких інших товарів, в тому числі таких, переміщення яких черезмитний кордон України заборонено або обмежено.

Втім, коли інспектори вивантажили ізбагажного відсіку всі валізи та коробки з речами для детальної перевірки, то утрьох валізах вони виявили не задекларований брендовий товар. Зокрема, жіночийверхній одяг італійського виробництва (9 шт курток та пальт торговельних марок «TWINSET» і «MARELLA»)та 4 пари взуття від «Nando Muzi». Відразу стало зрозуміло, чому водій відмовивсядекларувати колекційні речі, адже їх вартість значно перевищувала дозволенімитним законодавством 500 євро для ввезення товару на одну особу безоподаткування. За попередньою оцінкою, виявлені бренди коштують понад 160 тисгрн.

В іншому випадку, 30-річний чернівчанинтак само повертаючись з Італії на пасажирському автобусі марки «SETRA», на українсько-угорському кордоні вирішив невказувати у митній декларації 120 банок із трюфельним соусом торгівельної марки«Pitanium» (загальною вагою 60 кг) італійськоговиробництва. Орієнтована вартість цього незадекларованого делікатесу длягурманів становить 48 тис грн.

Тоді як згідно з митним законодавством, громадяни можуть ввозити на митну територію Українихарчові продукти для власного споживання на загальну суму, яка не перевищує еквівалент200 євро на одну особу. Зокрема, в таких обсягах: в упаковці виробника,призначені для роздрібної торгівлі, – у кількості не більше ніж одна упаковкаабо загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожногонайменування на одну особу.

Відтак, вобох випадках відносно водіїв складено протоколи про порушення митних правил застаттею 472 Митного кодексу України, яка передбачає накладенняштрафу в розмірі 100% вартості предметів правопорушення та їх конфіскацію.

Наразі не задекларовані бренди тапродукти харчування вилучено на склад митниці до рішення суду.

Пресслужба Закарпатської митниці

ЗакарпатПост