Закарпатська «Батьківщина» категорично проти реорганізації, а фактично знищення медичних закладів Закарпаття


Фракція «Батьківщина» у Закарпатській обласній раді не голосуватиме за так звану оптимізацію або реорганізацію закладів медичної сфери, бо це, за словами професійної спільноти,  призведе до знищення спеціалізованих медичних установ і відтоку медичних кадрів за кордон.

На цьому наголосив Іван Крулько, народний депутат, заступник голови партії «Батьківщина», в.о. голови Закарпатської Батьківщини, підсумовуючи  обговорення на «круглому столі» в Ужгороді можливі наслідки проєкту рішення Закарпатської облради з  приєднання 15 спеціалізованих лікарень (кардіо- та онкодиспансерів, інфекційної і дитячої лікарень, «Центру легеневих хвороб», диспансерів і санаторіїв Закарпаття) до обласної лікарні ім. А. Новака внаслідок «реорганізації», за участі   керівників медустанов Закарпаття, депутатів  різних рівнів фракції «Батьківщина», профспілок і громадськості.

«Ми переконуватимемо депутатів інших фракцій, щоб це питання було зняте із розгляду як шкідливе. Тим більше, що воно не пройшло належних  консультацій  із медиками і не було проаналізоване. «Батьківщина» також  ініціюватиме  звернення до профільних міністерств і керівництва уряду щодо процесів, які відбуваються на Закарпатті. Я особисто мав розмову з керівництвом Міністерства охорони здоров’я з приводу цієї ситуації і вони не підтримують подібні рішення Закарпатської обласної ради. Тим більше зараз, коли Україна на порозі епідемії короновірусу і коли треба спрямовувати всі вільні кошти на боротьбу із ковідом і забезпечення лікарень киснем, поки Закарпаття у жовтій зоні і є час», – зауважив Іван Крулько.

Варто зауважити, що ще  19 жовтня обласна фракція «Батьківщини»  вже виступила із заявою щодо недопущення реорганізації закладів медицини краю, за ініціативи депутата Закарпатської обласної ради Андрія Шекети.

«Спочатку в облраді  говорили про потребу аудиту близько 170 комунальних підприємстві, оптимізації бюджету, а потім пішли простим шляхом: вирішили все «укрупнити», об’єднати і закрити. При цьому ніхто не рахував економічних і соціальних наслідків.  Нас, як депутатів облради, засмутило, що  нема ніяких розрахунків і пояснень, чому реорганізація – це  ефективніше, краще і дешевше.   А також чи буде після реорганізації збережена боєздатність і ефективність лікарень,  які торік взяли на себе основний удар по боротьбі із ковідом і показали себе ефективно?» , розкрив «підводні» камені Андрій Шекета.

У свою ж чергу Іван Дуран, депутат Закарпатської облради від «Батьківщини»  переконаний, що усі історії з «реорганізаціями» медзакладів, закладів дошкільної освіти і бібліотек – це наслідок  відсутності комунікації між Закарпатською облрадою і облдержадміністрацією і бажання нової більшості в Закарпатській облраді перебрати на себе  повноваження Закарпатської обладміністрації.

ЗакарпатПост