У Закарпатському селі є 10 музеїв, пам’ятник заробітчанам та сміттєві гори

Останнім часом Колочава завойовує провідні позиції на туристичній мапі Закарпаття та України, адже має чимало своїх привабливих туристичних родзинок. Десятки туристичних та екскурсійних маршрутів розроблено по самій Колочаві, багато туристичних фірм включили відвідини села у свої тури, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Для гостей завжди відчинені двері 10-ти музеїв: музею-скансену колочавської архітектури та побуту «Старе село», музеїв «Колочавська вузькоколійка» та «Колочавський бокораш», педагогічних, історико – військових, місцевих повстанців та інших. Також там є унікальна дерев’яна церква Святого Духу, побудована у ХVІІІ сторіччі.

Колочава відома також як і село пам’ятників. Тепер тут височіє декілька  найрізноманітніших скульптурних об’єктів. Деякі з них настільки унікальні, що їх ви більше ніде не зустрінете.  Наприклад пам’ятник «Заробітчанам», «Вівчарю», «Примирення», «Вчительці з України» тощо.

Загалом у Колочаві зосереджено понад п’ятдесят пам’ятних об’єктів. Про нього знято 15 фільмів, написано десятки книг. Вийшли друком два томи з історії села: “Колочава. Шугаї”, “Колочава. Релігія”. Є там і своя мінеральна вода «Боркут», лікувальні властивості якої відомі вже давно.

Єдина біда, що селу дошкуляють постійні повені. Місцеві вважають, що їхня причина у надмірній та неконтрольованій вирубці лісу, хоча село лежить у зоні Національного парку «Синевир», та звуки бензопил чути постійно. Захаращені деревом потоки під час повені руйнують мости у долині та прибережні споруди. Дошкуляє екології і засмічення Тереблі побутовими відходами, особливо ПЕТ-пляшками. Через те, що там практично не діє система збору, сортування та вивезення сміття, мешканці викидають сміття у річки. У результаті на берегах Вільшанського водосховища, яке починається біля колочавського присілка Мерешор, плавають десятки тисяч використаних порожніх пластмасових пляшкок.

Але як би там не було, село варто відвідати, бо прекрасного там більше, ніж поганого. А екологічні питання, якщо населений пункт матиме мудрого керівника, можна вирішити • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост