З 6 грудня невакцинованим закарпатцям буде заборонено відвідувати кав’ярні, церкви, кінотеатри, спортивні зали та ресторани

Відповідальність нестимуть підприємці, які самотужки мають перевіряти QR-коди, а у випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу отримає штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Рекламуйтеся!

Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 29 листопада.

Із 6 грудня невакциновані громадяни не зможуть відвідувати концерти, кінопокази, спортзали, кав’ярні й ресторани навіть у «жовтих» зонах епідемічної небезпеки, а з 9 грудня вакцинація стане обов’язковою для працівників ще низки сфер, повідомляє УП.  

«24 листопада уряд змінив правила карантину в Україні, вони набудуть чинності 6 грудня. Посилення правил торкнеться у першу чергу невакцинованих громадян… Найбільше змін в правилах карантину стосується правил для жовтого рівня епідемічної небезпеки.

Якщо раніше бізнес міг обирати моделі діяльності у жовтій зоні: не перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест, але працювати відповідно до певних обмежень по площі – або перевіряти документи і працювати без обмежень такого рівня, то тепер вони втрачають цю опцію», – наголосив Ляшко.

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid-19 або не мають негативний тест чи сертифікат про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

взяти участь у проведенні будь-яких масових заходів: релігійних, культурних, спортивних розважальних, соціальних та інших;

відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;

скористатись послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо.

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил: носіння маски та дотримання дистанції 1.5 метрів.

Крім того, термін дії «жовтого» сертифіката про перше щеплення з 6 грудня стає 30 днів. Раніше він був чинним 120 днів.

Бізнес сам має перевіряти у відвідувачів всі Covid-сертифікати в спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія». Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката: чинний /нечинний. Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним.

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення і отримати штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Також, із 9 грудня набуває чинності наказ про розширення переліку професій, для яких вакцинація є обов’язковою. Йдеться про:

працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади

працівників установ та закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів

працівників підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави («Укрпошта», «Укрзалізниця» та інші).