Борис Джонсон: огидна та варварська затія Володимира Путіна має закінчитися провалом

Заява Бориса Джонсона про російське вторгнення на територію України.

Невдовзі після 4 години ранку я розмовляв з Президентом України Зеленським, щоб запропонувати постійну підтримку Великобританії.

Тому що наші найгірші страхи тепер справдилися, і всі наші попередження виявилися трагічно точними.

Президент Росії Путін розв’язав війну на нашому європейському континенті. Він напав на дружню країну без будь-яких провокацій і без будь-яких достовірних виправдань.

Незліченні ракети та бомби обсипаються на абсолютно невинне населення.

Величезна вторгнення триває по суші, по морю та по повітрю. І це не в сумнозвісній фразі якась далека країна, про яку ми мало знаємо.

У нас у цій країні є друзі-українці; сусіди, співробітники.

Україна – країна, яка десятиліттями користується свободою та демократією та правом вибирати свою долю.

Ми – і світ – не можемо допустити, щоб цю свободу просто знищили. Ми не можемо і не будемо просто відвести погляд.  

Саме тому, що останні місяці ми були настільки стривожені залякуванням Росії, Великобританія стала однією з перших країн у Європі, яка надіслала оборонну зброю на допомогу українцям.

Інші союзники зробили те саме, і ми зробимо все, що в наших силах, у найближчі дні.

Сьогодні разом з нашими союзниками ми домовимося про масштабний пакет економічних санкцій, призначених вчасно, щоб гальмувати російську економіку.

І для цього ми також повинні колективно припинити залежність від російських нафти та газу, які занадто довго дають Путіну контроль над західною політикою.

Наша місія зрозуміла. Дипломатично, політично, економічно – і, зрештою, у військовому плані – ця огидна та варварська затія Володимира Путіна має закінчитися провалом.

І так я говорю народу Росії, президент якої щойно санкціонував хвилю насильства проти співвітчизників. Батьки російських солдатів, які загинуть.  

Я не можу повірити, що це робиться від вашого імені або що ви дійсно хочете отримати статус ізгоя, який це принесе режиму Путіна.

І я кажу українцям у цю хвилину агонії – ми з вами, молимося за вас і ваші родини, і ми на вашому боці.

І якщо попереду похмурі місяці, а полум’я свободи горить тихо. Я знаю, що в Україні знову загориться яскраво, бо за всі його бомби, танки та ракети.

Я не вірю, що російський диктатор коли-небудь підкорить національне почуття українців і їхню палку віру в те, що їхня країна має бути вільною.

І я говорю британському народу і всім, хто чув погрози Путіна проти тих, хто підтримує Україну.

Звичайно, ми зробимо все, щоб наша країна була в безпеці. До нашого обурення приєднуються друзі та союзники по всьому світу. Ми працюватимемо з ними – скільки завгодно – для того, щоб забезпечити відновлення суверенітету та незалежності України.

Тому що цей акт безтурботної і необдуманої агресії є нападом не лише на Україну. Це напад на демократію та свободу у Східній Європі та в усьому світі  

Ця криза стосується права вільного, суверенного незалежного європейського народу вибирати своє власне майбутнє – і це право, яке Великобританія завжди буде захищати.

ЗакарпатПост