Маріуполь розбомблений на 80-90% – заступник мера

Заступник мера Маріуполя Сергій Орлов вважає, що місто наразі зруйноване на 80-90%, кількість загиблих перевищила 2,3 тисячі, але багато людей ще перебувають під завалами, тому кількість загиблих може бути значно вища.

Частину коштів від продажу газети буде перераховано на підтримку Збройних Сил України

Джерело: заступник мера Маріуполя Сергій Орлов в інтерв’ю Forbes, УП

Пряма мова Орлова: “Я вважаю, що 80-90% (Маріуполя – ред.) розбомблено. Жодної будівлі немає без пошкоджень. Або зруйновані, або пошкоджені”.

Деталі: За словами Орлова, на момент блокади в Маріуполі лишалося від 350 000 до 400 000 мешканців. 

Станом на 13 березня загинули 2 358 людей. Водночас Орлов пояснив, що це тільки ті загиблі, чиї тіла були на вулиці. Водночас є ще люди під завалами, тому кількість загиблих “сміливо можна помножити на 1,5-2”.

Заступник мера додав, що жертв війни ховають у братських могилах. Близько 70% загиблих ідентифіковані – влада намагається вести облік: у кого є документи, то їх заносять в журнали.

Ховають людей просто у центрі міста, у Міському саду, оскільки околиці міста закриті – російські військові не випускають комунальників на діючі цвинтарі. Деякі люди ховають загиблих у дворах будинків.   

За словами Орлова, окупанти розстріляли майже всі машини ДСНС, тому рятувальники не мають можливості виїжджати на пожежі. 

Наразі в місті працює “буквально кілька машин водоканалу, які розвозять воду”. Невелика частина мешканців, які живуть у приватному секторі можуть брати воду з колодязів. Водночас ті, хто жили у багатоквартирних будинках, спускали воду з систем опалення і користувалися цією водою, набирали з калюж і топили сніг, коли він був.

Жоден завод у місті не працює, і запустити роботу немає змоги. “Азовсталь” розбомбили повністю.

Щодо лікарів, яких взяли у заручники, то, за даними Орлова, один з інтернів повідомив, що росіяни, які їх захопили, навезли купу поранених росіян і заставляють їх лікувати.  

За словами заступника мера міста, найжахливіше у цій війні – не мати відповіді на питання людей.

Не могти відповісти мамам 3000 немовлят, де взяти дитяче харчування, бо його у місті нема. Не могти відповісти мамам старших дітей, які помирають з голоду, де взяти їжу, бо їжі теж немає, адже окупанти не пропускають колону з гуманітарним вантажем.

Не могти відповісти людям, яких завалило у бомбосховищі, чи зможуть їх розблокувати.

Для довідки: Від 3 березня Маріуполь перебуває в облозі російських окупантів і щодня переживає  артилерійські обстріли та авіанальоти. За підрахунками міськради, лише 15 березня російська армія скоїла на місто 22 авіанальоти, в результаті яких скинула 100 бомб.

Мирні люди цілодобово живуть у підвалах, а захисники борються за місто з усіх сил.

Кількість загиблих станом на 13 березня становила 2 358 осіб. Людей ховають у братських могилах просто у центрі міста.   

ЗакарпатПост