«Не витримують нерви у старого». Путін матюкав генералів, Шойгу і Герасимов потрапили в немилість, Кремль змінив план

Диктатор Володимир Путін розлючений через те, що план швидкого захоплення України провалився, а тому, переконаний оглядач НВ Іван Яковина, через місяць вже інші військові взяли під контроль «спецоперацію».

Купи свіжий номер газети ЯСНО або передплати на своїй пошті • індекс 76076

Чому новий російський план теж не спрацює, а також про те, що потрібно Україні для перемоги у війні, міжнародний оглядач розповів у своїй авторській програмі Світогляд на Радіо НВ.

Ми вже майже нічого не чуємо про такі цілі, як «денацифікація» і «демілітаризація», які були озвучені на самому початку цієї війни. Хоч який би план у них був складений, ніякою «денацифікацією», тобто зміною режиму, та «демілітаризацією», тобто ліквідацією української армії, і не пахне.

• Набагато більше інформації, коротких новин, відео, мемів, жартів у Telegram https://t.me/zakarpatpost

Все якраз навпаки. Судячи з втрат, зараз триває активна демілітаризація Російської Федерації. Мені так здається, що це не може не викликати люті у Путіна.

За словами джерел в оточенні Путіна, він через два тижні після початку війни постійно матюкав своїх генералів, помічників, хоча раніше з усіма був підкреслено чемний. Не витримують нерви у старого, починає всіх лаяти.

Я припускаю, що саме тому два головні російські військові — міністр оборони Сергій Шойгу та начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов — потрапили в царську немилість. Обидва вони не з’являлися на публіці рівно два тижні — з 11 по 26 березня. Через це Москвою пішли чутки, що Шойгу і Герасимов чи то хворіють, чи навіть заарештовані. Друге звучало навіть правдоподібніше, ніж хвороба, бо страшні поразки, які переживала російська армія в боях з українськими військовими, дають підстави заарештувати і Шойгу, і Герасимова.

Потім по телевізору показали і одного, і іншого на якійсь дивній нараді з закупівель оборонно-промислового комплексу. Їм уже не дають коментувати перебіг війни.

У Твіттері одразу почали писати, що Шойгу, найімовірніше, таки пережив інфаркт, бо він мав дуже поганий вигляд і повільно розмовляв.

По-справжньому важливу заяву ми почули від начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ, генерала Сергія Рудського:

«Можливість штурму заблокованих в Україні міст не виключена. Але головна мета російських військових — повне звільнення Донбасу. Спочатку ми (Росія — ред.) і не планували штурм міст (Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв — ред.), щоб не допустити руйнувань і мінімізувати втрати серед особового складу та мирного населення. І хоча таку можливість ми не виключаємо, однак у міру виконання окремими угрупованнями поставлених завдань, а вони вирішуються успішно, наші сили та засоби концентруватимуться на головному — повному звільненні Донбасу».

Хочеться сказати: Повне звільнення Донбасу та Київ дуже далеко один від одного. Як ви збираєтесь звільняти Донбас, загрузнувши у болотах на берегах річки Прип’ять? Або у містах Ірпінь, Чернігів. Це реально дуже далеко від Донбасу.

Найімовірніше, планували захопити Київ за два дні і тоді вже якось розбиратися. Але коли не вдалося захопити столицю, то стало зрозуміло, що далі глухий кут. Вони на ходу вигадують інші цілі для «військової операції», щоб хоч якось виправдати свої поразки.

Російські війська зараз перемелюються на різних фронтах України. Жодної перемоги у них бути не може.

Рудський своєю заявою визнав, що план захоплення України повністю провалився. І тепер у Росії їм треба думати не про те, як перемогти, а про те, як не програти цю війну. Його, схоже, і призначили керувати другим етапом цієї «операції».

Суть цього етапу, наскільки я розумію, буде у тому, щоб захопити Маріуполь, а також залишок Донецької та Луганської областей. Для цього на ділянку буде кинуто всі сили. Зараз військових перекидають з Осетії, з Південної Абхазії, з Карабаху.

Мабуть, від Києва та Харкова також вони відходять. Усіх направлять на Донбас, щоб захопити бодай щось і оголосити своєму народові та світовій спільноті про перемогу.

Я так припускаю, що якщо вдасться їм захопити Маріуполь (навряд чи), то Кремль оголосить, що «денацифікація» та «демілітаризація» відбулися. Скажуть: «Ми перемогли у Маріуполі, розбили полк Азов, а це й була «денацифікація».

І почнуть вимагати від президента України Володимира Зеленського найвигіднішого для себе миру. Наразі російська армія створює умови для подальших переговорів. До того ж, вважю, переговори супроводжуватимуться обстрілами українських міст. Тому важливо, щоб надійшли дрони Switchblade, тому що ними можна швидко й ефективно відігнати від українських міст Гради та артилерійські установки, з яких ведеться обстріл.

Заходу в жодному разі зараз не треба просити Україну укласти невигідний для України мир, а навпаки — нарощувати постачання зброї: не лише дронів, а й інших видів техніки, наприклад, американських танків, протикорабельних ракет, далекобійної артилерії, систем радіоелектронної боротьби.

Цікаво, що за місяць почнуть зеленіти ліси — почнеться партизанщина. Це найбільший плюс буде для України. Особливо там, де Чернігів, Київ, Прип’ять, Чорнобильська АЕС, Суми. Там добрі партизанські традиції, а тому дуже непрості часи настануть для російської армії.

ЗакарпатПост