Яку спеку може витримати людське тіло

Під час нового дослідження вчені провели експеримент у лабораторних умовах, щоб з’ясувати, яку температуру в поєднанні з певними показниками вологості може витримати людське тіло до того, як людина не зможе нормально займатися своїми повсякденними справами.

дай оголошення в газету ЗАКАРПАТСЬКІ ОГОЛОШЕННЯ • тел. 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • тел. 067 666 90 90

Про це пише ТСН з посиланням на ScienceAlert.

Під час експерименту в спеціальному приміщенні люди імітували свою повсякденну діяльність, а вчені то підвищували, то знижували температуру, те саме відбувалося і з вологістю повітря.

За словами вчених, коли тілу занадто жарко, то серцю потрібно працювати більше, щоб подавати кров до шкіри та розсіювати тепло. Водночас людина більше пітніє і так втрачає рідину в організмі. У найважчих випадках при тривалому перебуванні на спеці може статися тепловий удар, який є прямою загрозою життю. У такому випадку потрібно негайне охолодження тіла та спостереження лікаря.

“Якщо говорити про теоретичну верхню межу спеки для людського тіла, то більше 10 років тому було опубліковано дослідження, де говорилося, що людина може витримати до 35 градусів за Цельсієм при 100% вологості й до 46 градусів за Цельсієм за 50% вологості. Це межа, після якої тіло не зможе більше охолоджуватися та підтримувати стабільну температуру. Але наше дослідження показує, що цей поріг набагато нижчий, і це викликає занепокоєння на тлі спеки, що все посилюється у світі”, — сказав Даніель Вечелліо з Університету штату Пенсільванія.

За інформацією закарпатських синоптиків, у найближчу добу по області очікується мінлива хмарність, вдень короткочасні дощі, окремі грози. Температура повітря вночі 10-15°, вдень 20-25° тепла, в горах подекуди вночі до 7°, вдень 11-16° тепла.

В Ужгороді 9-10 липня мінлива хмарність, вночі без істотних опадів, вдень короткочасний дощ, гроза. Температура повітря вночі 13-15°, вдень 21-23° тепла.

Закарпатпост