Карпатський біосферний заповідник пояснив, які змії можуть бути небезпечними на Закарпатті

Про це повідомив Карпатський біосферний заповідник

дай оголошення або рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення дзвони • 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово дзвони • 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Страх – не привід для вбивства! Для того, щоб підвищити обізнаність про різні види змій та важливу роль, яку вони відіграють у підтримці екологічної рівноваги 16 липня відзначається Всесвітній день змій World Snake Day.

Щорічно в Україні знищують сотні змій, хоча вони жодним чином не загрожують людині. Частина з цих плазунів – рідкісні види, які перебувають на межі зникнення. Одна з причин зменшення їхньої чисельності – умисне убивство людьми. Саме необізнаність населення та страх перед рептиліями спонукає на безпідставне вбивство цих тварин.

На сьогоднішній день в світі налічується 3681 вид змій, а лише 600 видів з них є отруйними. В Україні живе 11 видів змій, і тільки три є отруйними.

До роду гадюк належать: гадюка звичайна; гадюка Нікольського; степова гадюка.

В Українських Карпатах зустрічається лише одна ядовита змія – гадюка звичайна. Зустрічаються в нашій країні і неотруйні змії: 2 види вужів водяний та звичайний; мідянка звичайна (Червона книга України);полоз лісовий (Червона книга України).

Змія ніколи не нападає перша – це доволі миролюбні істоти, що дуже рідко нападають на людину. Роблять вони це виключно у випадках небезпеки. Зазвичай вони намагаються уникати зустрічі з людиною. Щоб спровокувати змію на агресію, треба схопити її руками або наступити ногою.

Смертність від укусу українських змій вкрай мала і не перевищує 1%. Вирушаючи до лісу, дотримуйтесь таких правил: одягайте закрите взуття; щільні штани; ступайте обережно, не поспішаючи; беріть із собою палку, щоб ворушити поперед себе листя, даючи таким чином можливість дрімаючій тварині втекти.

Що робити якщо вас вкусила змія: не панікувати; менше рухатися, щоб отрута не розносилася тілом; викликати швидку або повідомити родичів чи знайомих про ваше місцезнаходження; пити багато води, щоб отрута виводилася з організму та розбавлялася.

Якщо у вас в анамнезі були прояви алергії, то висока ймовірність мати алергію і на укус гадюки.

Найбільшу небезпеку гадюки представляють для дітей і людей з хронічними хворобами. Також небезпечними вважаються укуси в шию і голову. При транспортуванні в лікарню уражену кінцівку потрібно покласти на підвищення.

Що категорично заборонено робити: висмоктувати отруту з рани; накладати джгут та робити інші сумнівні маніпуляції; вживати алкоголь, тому що це погіршує стан постраждалого.

Пам’ятайте, лише кваліфікована медична допомога оцінить ваш стан та зменшить негативні наслідки для здоров’я.

ЗакарпатПост