У стані сп’яніння – за кермо: 90% переглянутих апеляційним судом справ завершилися невтішно для водіїв

За 8 місяців цього року (з 1 січня по 31 серпня) Закарпатський апеляційний суд вніс до Єдиного державного реєстру судових рішень 402 постанови щодо водіїв, які перебували за кермом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, тобто за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця цифра значно перевищує минулорічні показники, адже до ЄДРСР за весь 2021 рік було внесено 340 електронних копій постанов по даній категорії справ.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Так, за звітній період судді апеляційного суду переглянули 384 апеляційні справи. Серед них:

  • у 290 справах підтверджено законність рішень місцевих судів і залишено їх постанови без змін (на порушників накладено штраф з позбавленням права керування транспортними засобами);
  • 38 постанов місцевих судів скасовано: більшість – на підставі п.1 ст.247 КУпАП (у зв’язку з відсутністю в діянні особи складу адмінправопорушення), у п’яти випадках обмежились усним попередженням, бо повважали порушення малозначним;
  • 5 постанов змінено в частині накладення адміністративного стягнення: у чотирьох випадках водії обійшлися штрафом без позбавлення права керування транспортними засобами, ще в одному випадку 15 діб адмінарешту змінили на штраф у 51 тисячу гривень;
  • 1 постанову змінено без зміни накладення адміністративного стягнення;
  • 43 апеляційні скарги повернуто особам, які їх подали. Причина повернення – пропуск строків на апеляційне оскарження або відмова у поновленні строку у зв’язку з недоведенням апелянтом поважності причин його пропуску;
  • у 7-ми випадках апеляційний розгляд або апеляційне провадження було закрито у зв’язку з відмовою апелянта від апеляційних вимог.

Ще 18 постанов стосувалися інших процесуальних рішень – виправлення описки, самовідвід судді, участі у засіданні в режимі відеоконференції тощо.

Аналіз судової практики засвідчив, що перегляд переважної більшості справ завершився для апелянтів невтішно – 90% водіїв-фігурантів справ таки повинні сплатити штраф, накладений на них за вчинення адміністративного правопорушення.

Варто зауважити, що із 384 справ (без врахування постанов щодо інших процесуальних рішень) 76% стосувалися алкогольного сп’яніння водіїв (290 апеляційних скарг) і 24% (94) – наркотичного.

Як правило, водіїв притягали до відповідальності за ч.1 ст.130 і призначали стягнення у вигляді адміністративного штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік. Сума штрафу (у залежності від часу скоєння правопорушення та чинності Закону на час його скоєння) – 10200 або 17000 тисяч гривень. Ще у близько півтора десятка справ мова йшла про штраф у сумі 20400 грн. або 34000 грн. В одному випадку, як уже було зазначено вище, порушник замість 15 діб адмінарешту сплатив штраф у розмірі 51 тисяча гривень. 

Нагадаємо: апеляційна скарга на постанову суду за статтею 130 КУпАП оформляється в одному екземплярі і подається через суд першої інстанції (той, що розглядав справу), який згодом надішле скаргу разом із матеріалами справи до апеляційного суду.

Судовий збір під час подання вищезазначеної апеляції не сплачується.

Судові рішення по даній категорії справ є остаточними й оскарженню в касаційному порядку не підлягають.

До речі, у Закарпатському апеляційному суді скарги фігурантів справ про адміністративні правопорушення впродовж звітного періоду розглядали четверо суддів.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду

ЗакарпатПост