Тепло для фронту: як в Ужгороді виготовляють окопні свічки для військових на передовій

В Ужгороді виготовляють окопні свічки для військових на передовій. Почали їх виробляти майже місяць тому. Збирають матеріал всім містом. Виготовляють їх майстрині, або волонтери в себе вдома. В одній з таких майстерень побували журналісти Суспільного.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Катерина Мікла виготовляє свічки вже 4 роки. А з настанням холодів взялася освоювати техніку виготовлення окопних. “Приготувати їжу складно, розпалити вогонь складно. Плюс не можна диміти в окопах і на території, де вони знаходяться. Тому, коли я протестувала свічку, я побачила, що вона не димить, вона гріє, з нею добре можна приготувати їжу. Відігрітися, висушити одяг, горить вона близько трьох годин”, — розповіла свічкарка.

Сам процес виготовлення не складний, каже жінка. З матеріалів потрібно лише гофрований картон, віск або парафін та металеві банки з-під консервів. “Ось такі невеликі від консервів шпрот, корм для котів, їх можна собі поставити в кишеню, і вони горять, дві години точно горять”, — каже Катерина Мікла.

Найперше потрібно виміряти висоту банки. Смужка картону має бути на пів сантиметра меншою і різати треба поперек гофри, каже Катерина. “Це важливо, тому що так буде свічка ліпше горіти. Картонку я вставляю сюди і починаю крутити від себе. Це робиться дуже швидко, багато майстринь роблять це вручну. І це дуже по часу затратно”, — пояснює жінка.

Залишається тільки вставити гніт та залити воском. Картон добре вбирає віск і горить довго. Матеріал Катерині приносять люди. Нещодавно з однієї з церков віддали майже мішок недопалених свічок. Використовує жінка і власні матеріали. Але потреба в їх оновленні є постійно. “Віск підходить будь-який. Тобто можна приносити віск після використання, якщо залишилися якісь недопалки, які ви хочете викинути в смітник”, — каже свічкарка.

Волонтери забирають в Катерини готові свічки, а натомість приносять матеріали. Ганна Мелеганич, координаторка волонтаріату УжНУ організувала збір в ректораті. Дізналася про потребу від свого чоловіка-військового. На передовій ці свічки використовують для обігріву приміщень, приготування їжі, та як джерело світла, каже Ганна.

“Потреба в цьому досить значна є на фронті. Мало того, тепер, наскільки мені відомо, у тих містах і селах, які звільнили, або й навіть ті, які не були захоплені, але мають проблеми певні з електроенергією, то навіть вони просять їм доставляти такі свічки”, — розповіла координаторка.

Вже готові свічки передають за потребою. А виготовляти їх готові, допоки буде попит, кажуть жінки.

ЗакарпатПост