Хор “Кантус” під час концерту збирав гроші на потреби 128 Закарпатської бригади

На Закарпатті у місті Свалява камерний хор “Кантус” дав концерт до 80-річчя композитора Євгена Станковича. Артисти готувалися близько 3 місяців. Про це Суспільному розповів художній керівник Еміл Сокач. Під час концерту артисти збирали гроші на потреби Закарпатської окремої гірсько-штурмової 128-ї бригади.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Академічний камерний хор “Кантус” виконав твір українського композитора Євгена Станковича “Літургія святого Іоанна Золотоустого”.

“Нещодавно Євген Станкович відзначив свій ювілей, 80-річчя з Дня народження. Цей концерт був запланований ще на початку року, як одна із мистецьких акцій. У 2006 році “Кантус” вперше виконав цю “літургію” на фестивалі в Ужгороді. Це канонічна церковна форма. Євген Станкович зразу сказав, що це не церковний твір, він його написав, як мистецький, художній твір, концертний твір. Кожна частина без перерви переходить в іншу частину. Вона має свою музичну драматургію. Звісно, вона базується на канонічному тексті”, — розповів художній керівник хору Еміл Сокач.

Провели концерт у Свалявській греко-католицькій церкві опісля літургії.

“Багато творів Станковича ми співали хором, але повністю “літургію” від початку й до кінця в такому виконанні я вперше співаю. Музика — непроста, але коли ти починаєш занурюватися в неї і витрачаєш багато часу для того, щоб все зробити й винести все так, як задумав композитор, тоді стає все зрозуміло і абсолютно логічно”, — каже артистка хору Ганна Повхан.

“Завдяки цьому концерту я вперше побував у цьому храмі. Коли був у залі, то зловив себе на думці, що такі події зараз дуже потрібні, щоб люди об’єднувалися, щоб збиралися в одному місці”, — поділився своїми враженнями відвідувач концерту Віталій Попович.

“Дуже сподобався, голоси такі прекрасні. Рідко таке чуємо, бо на такі концерти не ходимо. Концерт дуже гарний. Нас священник попереджав минулого тижня, що буде концерт, щоб всі знали. Людям потрібне щось духовне, щось чисте, щось добре, людям таке треба”, — розповіла відвідувачка Марія Магурська.

ЗакарпатПост