Румунія відновлює залізничне полотно до українського кордону.

Румунія 🇷🇴 відновлює ділянку залізниці до українського 🇺🇦 кордону на Закарпатті за проєктом щодо забезпечення продовольчої безпеки.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Про це повідомляє Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

Над цією спільною інфраструктурною ініціативою ми разом з партнерами розпочали роботу в січні поточного року у межах концепції «Карпатський експрес».

Після початку широкомасштабної війни це завдання набуло додаткового значення і було спрямоване на відновлення колій та відкриття пунктів пропуску, терміналів для найшвидшого і найефективнішого маршруту сільськогосподарської продукції з України до румунських морських портів.

🌾 Ключовим завданням державного значення було створити реальну альтернативу транспортуванню агропродукції через морські порти в Україні, які або заблоковані, або перебувають під постійними ворожими обстрілами.

Формування рішення та концепції проходило в межах системних консультацій з нашими партнерами, зокрема під час зустрічей з Надзвичайним і Повноважним Послом Румунії в Україні Александру Віктором Мікулою, представниками консульства Румунії в Солотвині та профільними міністерствами Румунії й України за координації Офісу Президента України.

☝🏻 Український агропромисловий комплекс виробляє продукції у п’ять разів більше, ніж її внутрішнє споживання. Тому Україна вже багато років бере участь у забезпеченні продовольчої безпеки світу, експортуючи переважну частину врожаю зернових до країн Європи, Азії та Африки.

✔️У межах проєкту Україна відновила дві ділянки залізничних колій. Це 19,3 км та 1,1 км нової колії відповідно.

✔️На наш запит румунська сторона замінила близько 1,4 тис. шпал та насипала 400 т щебеню. Протяжність дільниці від станції Валя Вишеулуй (Румунія) до станції Берлибаш (Україна) 18 км. Зараз ремонтні роботи тривають на ділянці протяжністю 20 км.

Держмитслужба готова до встановлення відповідного обладнання та забезпечення роботи персоналу на ПП.

Щиро дякую румунським партнерам за цю велику й безпрецедентну роботу, яку провели в напрямку забезпечення продовольчої безпеки на різних континентах. Це надважливий крок.

Попереду ще багато роботи, тож рухаємося далі.

ЗакарпатПост