У “Закарпаттяобленерго” виклали свою позицію, як формують графіки відключень електроенергії

296 мегаватів — такий ліміт споживання електроенергії отримала Закарпатська область на 13 грудня від НЕК “Укренерго”. Про це на брифінгу 13 грудня повідомив генеральний директор “Закарпаттяобленерго” Олександр Білак.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

За його словами, область потребує 450 МВт потужності. Як формуються графіки відключень та як працює “Закарпаттяобленерго”, дізнавалися журналісти Суспільного.

У центральній диспетчерській підприємства “Закарпаттяобленерго” диспетчери працюють 12 годин без відпочинку. Мирослав Кудряшов диспетчер “Закарпаттяобленерго” каже: “Ми дотримуємося лімітів, які нам доводить енергосистема, а далі, як виконавці, ми вимикаємо-вмикаємо потужність, яку нам необхідно. Кнопку натискає підлеглий персонал, а ми даємо розпорядження, що вони мають відключити, а що включити”.

Олександр Білак директор “Закарпаттяобленерго” пояснює: “Диспетчерська ПрАТ “Закарпаттяобленерго” та її функціонал — вести режим роботи, супроводжувати планові роботи, допуск в електромережі підрядних організацій для виконання робіт, усунення аварійних ситуацій, тобто заживлення споживачів у разі аварійних відключень, попередження про планові роботи, а також зараз — ведення режиму по лімітах дотримання”.

У колцентрі “Закарпаттяобленерго” оператори приймають дзвінки від громадян. Ольга операторка колцентру “Закарпаттяобленерго” розповіла: “Ми працюємо позмінно з 8 до 17, з 8 до 20, та з 20 до 8 ранку, тобто ми цілодобово є на зв’язку. Ми приймаємо дзвінки та обслуговуємо споживачів щодо різних звернень: технічного обслуговування населення. Наразі є багато звернень щодо стабілізаційних графіків відключень, аварійних відключень. Кількість звернень збільшилася. Наразі за зміну може бути 250-300”.

Олександр Білак директор “Закарпаттяобленерго” каже: “Ведеться моніторинг вхідних дзвінків, тривалість їхніх розмов, скільки втрачено дзвінків. У зв’язку з нашими відношеннями з обмеженням споживачів, кількість дзвінків, яка обробляється тут, понад 2 тисячі. Ми кілька робочих місць додали. До того ж ми плануємо ввести в дію чат-бот і будемо переводити спілкування з людьми в соцмережах”.

Щодо графіків відключень електроенергії, їх розробляють за чергами на певну потужність, розповів генеральний директор “Закарпаттяобленерго” Олександр Білак. “Ввечері диспетчери НЕК “Укренерго” доводять до кожної області, враховуючи стан генерації та ремонтні схеми в усій Україні, доводять до кожної області, до кожного певну величину. Це з 22-ї до 1 години ночі розробляються графіки, які оприлюднюємо в нас на сайті. У разі, якщо нема якихось втручань в мережу, нема аварійних відключень в системоутворювальній мережі, то цих графіків ми стараємося максимально дотримуватися. Це в разі, якщо нема корегування лімітів впродовж доби. Якщо проводяться коригування лімітів в сторону збільшення — це добре, а в сторону зменшення — то в реальному часі за 30 хвилин ми оновлюємо графіки увімкнень/вимкнень на нашій території”, — пояснив гендиректор.

Олександр Білак каже: відключення електроенергії проводять двома способами: “Дистанційно відключаються від різних схем живлення від 60% до 80% — це дистанційно. Що входить у ці 60-80%? На автоматиці стоїть більш ніж половина. На чергових, котрі знаходяться в центрах живлення, які мають точні графіки, отримують підтвердження диспетчера щодо задіяння даного приєднання й проводять вимкнення. Інша частина — це виїзди оперативно-виїзних бригад на місця. Перевантаження після включення призводять до повторного відключення, тому затримки бувають у зв’язку з виїздом бригад на місце”.

За словами Олександра Білака, 13 грудня диспетчер “Укренерго” виділив 296 мегаватів електроенергії для споживання в Закарпатській області. “Три дні спостерігаємо збільшення ліміту для нашої області. Зранку нам доведений ліміт для споживання 296 МВт при потребі для області 450 МВт потужності, щоб ми працювали в нормальному режимі. На цей момент більше, ніж на 5 годин, виходячи з тих лімітів, у нас не буде відсутності напруги. Це за умови, що ворог знову не встромить нам ще десь по якомусь об’єкту”.

“Закарпаттяобленерго” має 420 тисяч споживачів. Вони можуть телефонувати до колцентру з питаннями цілодобово за номером 0800501620. Дзвінки безкоштовні.

ЗакарпатПост