Чи підвищать закарпатцям пенсії у 2023 році

Вимоги до пенсійного віку змінюються.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пиши у вайбер: 050 222 50 50

З 1 січня в Україні змінилися вимоги до виходу на пенсію – відповідно до нових етапів пенсійної реформи та закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Через подальше втілення пенсійної реформи у 2022 році отримувати пенсію після досягнення 60 років зможуть лише ті українці, які мають достатньо років страхового стажу.

У цьому році мінімальна тривалість страхового стажу для виходу на пенсію в 60 років (незалежно від статі) збільшиться на 12 місяців і складатиме 30 років, пише НВ.

Отже, на пенсію за віком у 2023 році зможуть розраховувати:

українці, які досягли віку 60 років та мають понад 30 років страхового стажу;

українці, які досягли віку 63 років, та мають від 20 до 30 років стажу;

українці, які досягли віку 65 років, та мають від 15 до 20 років стажу.

У разі, коли особа продовжуватиме офіційно працювати й отримає необхідний страховий стаж, пенсія їй може бути призначена відразу після набуття стажу.

Якщо людині вже виповнилося 60 років, а офіційного трудового стажу для виходу на пенсію недостатньо, його можна докупити. Зараз вартість одного року стажу складає близько 35,4 тис. грн. Якщо у людини менше 15 років стажу, то коли їй виповниться 65 років, замість пенсійних виплат вона буде мати право на отримання державної соціальної допомоги.

Надалі вимоги для виходу на пенсію в 60 років в Україні також будуть посилюватися. У 2020-му це було 27 років офіційного працевлаштування, а у 2028-му ця межа збільшиться до 35 років.

Чи підвищать пенсії в 2023 році?

З 1 січня загального підвищення пенсій в Україні не буде, протягом року воно також не заплановано. З 1 грудня 2022 року мінімальний розмір пенсії за віком складає 2093 гривень, ця сума у новому році залишиться незмінною. Цьогоріч пріоритетом номер один є фінансування армії, безпеки та оборони, тому в бюджеті підвищення пенсій не закладено.

Однак протягом року заплановано кілька змін, які вплинуть на розмір пенсій у 2023-му.

У березні 2023 року мають провести індексацію пенсій. Очікується їх підвищення на 5,4%. Особливу увагу приділятимуть індексації пенсій держслужбовцям і науковим співробітникам.

З 1 квітня 2023 року відбудеться автоматичний перерахунок пенсій громадянам пенсійного віку, які продовжують працювати.

Також планується перерахунок мінімальних пенсій чорнобильцям. У 2023 році пенсії чорнобильцям залежатимуть від рівня середньої зарплати в Україні. Відповідно до державного бюджету очікується, що у 2023 цей показник зросте до 18 261 грн. Якщо наявна інвалідність 1-ої групи, загальний розмір пенсії складатиме 100% середнього заробітку. Для осіб з 2-ою групою інвалідності – не нижче 80%, а з 3-ою – не менше 60%.

Додаткові виплати у 2023 році заплановані для тих, хто отримує пенсію меншу, ніж мінімальна, а також для пенсіонерів з великим стажем. За кожен понаднормовий рік стажу (жінки – 30 років, чоловіки – 35) доплата становитиме 20,93 грн.

Пенсія по інвалідності залежатиме від групи інвалідності:

особи з 1-ою групою та страховим стажем від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, матимуть 100% розміру пенсії за віком;

особи з 2-ою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років – 90% пенсії за віком;

особи з 3-ою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років – 50% пенсії за віком.

Розміри пенсій через втрату годувальника будуть такими:

на одного непрацездатного члена сім’ї – 50% пенсії за віком;

на двох і більше непрацездатних членів сім’ї – 100% пенсії за віком.

Якщо мова йде про втрату годувальника-військовослужбовця, то розмір виплат залежить від причин його смерті:

при виконанні обов’язків військової служби – 70% грошового забезпечення загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї – батька, дружини (чоловіка), або іншого непрацездатного члена сім’ї, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї; або 50% грошового забезпечення загиблого на кожного непрацездатного члена сім’ї, якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатних члена сім’ї (крім батьків, дружини чи чоловіка);

якщо годувальник загинув через нещасний випадок і це не пов’язано з військовою службою, то пенсія буде 30% його грошового забезпечення.

Закарпатпост