Сліди рисі євразійської помітили в Ужанському природному парку

Сліди добре видно було на лісовій дорозі під час моніторингових досліджень в Ужоцькому ПНДВ.

Передплатіть газету ПОРАДИ ЗДОРОВ’Я на своїй пошті ❤️ індекс 89266 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

 Побачити цю граційну кішечку  ― велика удача, а ось натрапити на сліди інколи вдається, повідомляє Uzhanskyi National Nature Park

Надзвичайно обережна і полохлива, з добре розвинутим слухом і зором, любить спостерігати за оточуючим з висоти дерева або скелястих виступів.

До Червоної книги України рись євразійську Lynx lynx (Linnaeus, 1758) занесли ще в 1994 році під статусом «рідкісний вид». Сьогодні вона охороняється також Червоним списком МСОП, СITES, Бернською конвенцією і Червоною книгою Карпат.

Допис та фото провідного наукового співробітника Коваль Н.П.

Найбільша кішка Європи — рись. У Карпатах вона зазвичай мешкає “там, де не чути як півень співає” — у горах вище 1000 м над рівнем моря. На Поліссі плямиста хижачка обирає важкодоступні заболочені рівнини та ліси. Карпати та Полісся — останні території в Україні, де сьогодні ще можна зустріти рись у дикій природі.

У 1994 році рись внесли до Червоної книги України зі статусом “рідкісний вид”. Вона охороняється Червоним списком МСОП, CITES та Бернською конвенцією. Сьогодні популяція рисі в Україні оцінюється приблизно в 500 особин — від 400 до 430 особин у Карпатах, і до 100 особин на Поліссі, повідомляє wwf.

Закарпатпост