Макадамія і пекан на Закарпатті: їх користь

На Закарпатті вже майже нікого не здивувати популярними горіхами мигдалем, фундуком, фісташками, бразильським та кедровим горіхами, кеш’ю, горіхом макадамії чи пеканом.

Передплатіть газету ПОРАДИ ЗДОРОВ’Я на своїй пошті ❤️ індекс 89266 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

Ціна на них різна, але вартість макадамії є найдорожчою. Вартість в крамницях чи на ринках стартує від 160 гривень за 100 грам горіха. Бразильський горіх в Ужгороді до прикладу, коштує від 90 гривень за 100 грам, а кедрові горішки від 125 гривень.

Розповімо, чим корисні такі горіхи як пекан і макадамія.

Горіх пекан – близький родич волоського горіха, за смаком вони схожі, але ядра пекана трохи м’якші і ніжніші. Горіхи пекан дуже калорійні і містять багато корисних елементів: вітамін А, В, С, Е, залізо, кальцій, фосфор, магній, калій, цинк.

Горіхи пекан рекомендується вживати при втомі, відсутності апетиту, анемії, для зниження рівня холестерину та для профілактики ракових захворювань.

Пекан – дерево, що відноситься до сімейства горіхових, досягає у висоту 25 – 40 м. Обов’язкова умова для визрівання даного виду горіхів – високі температури і висока вологість повітря влітку. Тому і росте він у центральній та південній Америці. Дерево здатне плодоносити протягом 300 років.

Горіхи пекан найкраще їсти відразу після очищення (без шкаралупи вони швидко псуються).

Калорійність пекана дуже висока. Всього 100 г цих горіхів мають калорійність близько 850 калорій. Пекан складається на 70% з жирів, на 11% з білка, на 14% з цукрів, завдяки чому пекан рекомендується при втомі і відсутності апетиту. Харчова олія пекана, нагадує за смаком і запахом оливкову.

Один із різновидів вітаміну Е, який міститься в горіхах пекан, здатний стримувати ріст ракових клітин. До такого висновку прийшли дослідники з університету Пердью в Індіані. Доведено, що препарат гамма-токоферол, виготовлений в лабораторних умовах і містить згаданий різновид вітаміну Е, умертвляє хворі клітини, залишаючи лише здорові. Вчені мають намір використовувати це відкриття для лікування раку легенів і простати.

Якщо їсти в маленьких кількостях горіхи пекан можуть знизити рівень холестерину. У горіхах більше калорій і поліненасичених жирів, ніж в інших горіхах (70%), тому його потрібно вживати помірно замість жирних продуктів. Горіх пекан рекомендують при авітамінозі, відсутності апетиту, втоми, анемії, він добре регулює рівень тестостерону в крові і благотворно впливає на статеву систему.

А ось макадамія – є найдорожчим горіхом на нашій планеті. Це вічнозелене дерево, родом їх Австралії, і віддає перевагу тропічному клімату.

Батьківщиною цього незвичайного горіхового дерева є спекотна Австралія, штат Квінсленд, де диво-горіх був давно відомий серед аборигенів, які активно споживали його в їжу. Після прибуття європейців, плоди макадамії стали цінним предметом торгівлі з місцевими жителями, зважаючи на набуття ними великої популярності в Європі та Америці.

Австралійський горіх є джерелом харчових волокон, вітаміну В6, вітаміну Е, кальцію, міді, заліза, магнію, марганцю, калію, селену та цинку. Склад багатий на мононенасичені жирні кислоти.

Смак горіха солодкий, має тонко виражений вершковий смак та кремову текстуру.

Завдяки регулярному вживанню горіха серед жителів Австралійського континенту рідко можна зустріти людину, у якої підвищений холестерин у крові. Також цей горіх дуже корисний для тих, хто страждає від мігрені, авітамінозу, артриту, ангіни. Корисні властивості горіха знижують ймовірність онкологічних захворювань, захворювань серця та судин.

Амінокислоти які містяться в горіхові дають позитивний вплив на тестостерон, нормалізує функцію статевих органів, відновлює потенцію та покращує кровообіг.

Дієтологи застерігають: більшість горіхів містять амінокислоту аргінін, високий рівень якої може спровокувати появу на шкірі герпесу. Також з обережністю горіхи слід вживати людям із запальними захворюваннями кишківника. Намагайтеся уникати смажених горіхів, корисні жири в них у процесі термічної обробки псуються.

Також, у деяких горіхів міститься чимало фітинової кислоти, тому перед вживанням їх потрібно вимочувати від 2 до 12 годин залежно від виду. Після цього їх можна злегка підсушити в духовці.

Закарпатпост